2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Építőanyagokkal segítik az árvízkárosultakat
2010. 08. 05. 00:00

Az árvízkárosultak házak az újjáépítéséhez beszerzési áron biztosítja a falazó elemeket egy építőipari cég.

Megállapodást kötött a Magyar Vöröskereszttel és eszerint beszerzési áron biztosítja az árvízkárosultaknak a falazó elemeket a Techtrend kft – közölte a Roma Sajtóközponttal (RSK) a cég  ügyvezetője. A társaság egyébként új építőanyagokat, technikai újdonságokat forgalmaz a magyarországi piacon. Takács Péter elmondta: a Magyar Vöröskereszt közvetítésével jut el a segítség a nincstelenné vált családokhoz, a kérdéseket, kéréseket a Vöröskereszt a 06-80-911-070-es telefonszámon várja.  Az ügyvezető hozzátette: kereskedő partnereik biztosítják az építőanyagok kiszállítását az árvíz sújtotta térségekben és bíznak abban, hogy segíteni tudnak azokon, akiknek a házát elmosta vagy megrongálta az ár. A Magyar Vöröskereszt szerdán a Győr-Moson Sopron megyei Bőnyben és Mezőörsön száz árvízkárosult családnak adott cementet az újjáépítési munkákhoz, és sódert, homokot is visznek hozzájuk. A napokban a Tigáz is bejelentette be, hogy soron kívül és díjtalanul intézi az árvízkárosultak ügyeit.

 

Ahogy azt az RSK korábban hírül adta: még a megengedő statikai vizsgálati eredmények ellenére sem tért vissza otthonába több család Felsőzsolcán illetve Boldván, mert attól fél, hogy a kiszáradás után  megroggyanhat és rájuk omolhat az épület. Sajókazán éppen fordított volt a helyzet: a megrongálódott cigány telepi házak csaknem a felét veszélyesnek nyilvánították, mégis visszaköltözött mindenki, mert nem tudott hova menni. Miután azonban az ár mindenüket elvitte, a telepi romák zöme mindenhol az üres házba, a „semmire ment vissza”, mert se biztosítása, se pénze nem volt az újrakezdéséhez.

 

Az Ördög-patak melletti boldvai cigánytelepet eleve ártéri, vizenyős területre építették a hatvanas években, és az elmúlt tíz évben már kilencszer öntötte el a víz, mégis mindig ugyanott állították helyre a házakat. A település ár- és belvíz gondjait a mai napig nem sikerült megoldani. A Borsod megyei boldvai cigánytelepen több mint hétszázan váltak földönfutóvá az árvíz miatt. Egy helyi roma férfi levélben kért vizsgálatot a kisebbségi ombudsmantól, mert szerinte azok is kaptak a Boldvára érkező adományokból, akiknek a házát el sem érte a víz. A dokumentumot majdnem hetven boldovai család írta alá. Felsőzsolcán az önkormányzat bírsággal akarja sújtani azokat, akik nem bontatták el a saját költségükön az árvízben lakhatatlanná vált házukat. Itt is gondot okozott a segélyszállítmányok elosztása: egy szemtanú azt mondta a Roma Sajtóközpontnak, hogy az önkormányzati intézmények dolgozói kilószámra vittek haza mosóport, illetve cserélték le saját lakásuk bútorait a károsultaknak felajánlott adományokból.