2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Tigáz is segít az árvízkárosultakon
2010. 08. 03. 00:00

Soron kívül és díjtalanul intézi az árvízkárosultak ügyeit a Tigáz Zrt. A gázszolgáltató éjjel-nappal ingyenesen hívható diszpécserszolgálatot működtet.

Soron kívül és díjtalanul végzi az engedélyezést a Tigáz Zrt. az árvíz sújtotta településeken — értesült a Roma Sajtóközpont (RSK). A szolgáltató szakembereinek Szendrőn, Szendrőládon, Edelényben, Felsőzsolcán, Ónodon, Sátoraljaújhelyen, Vadna-Sajóivánkán, Aszalón, Arnóton, Boldván és Szalonnán kellett megbirkózniuk a legtöbb nehézséggel az árvíz idején. Sikerült ugyan fenntartani a gázszolgáltatást ezeken a településeken, de ezernél is több háztartásban az árvíz miatt el kellett zárni a gázcsapot. A Tigáz Zrt javasolja, hogy a gázvezetékek sérülésének elkerülése érdekében kérjenek segítséget a földmunkát és a bontási munkát végzők. A Tigáz Zrt. éjjel-nappal ingyenesen hívható diszpécser szolgálatot működtet a 06 80/300-300-as telefonszámon. Azok, akiknek a lakásában át kell alakítani, vagy újjá kell építeni a vezetéket, a gyorsabb ügyintézés érdekében keressék fel lakóhelyükön a Tigáz ügyfélszolgálati irodákat, vagy a Tigáz-DSO Kft területi egységeit. Itt is soron kívül és díjtalanul intézik az árvízkárosultak ügyeit.

 

Ahogy azt az RSK hírül adta, június közepén még a megengedő statikai vizsgálati eredmények ellenére sem tért vissza otthonába összesen csaknem kétszáz ember Felsőzsolcán illetve Boldván, mert attól félt, hogy ha kiszárad, megroggyanhat és rájuk omolhat az épület. Sajókazán éppen fordított volt a helyzet: a megrongálódott cigány telepi házak csaknem a felét veszélyesnek nyilvánították, mégis visszaköltözött mindenki, mert nem tudott hova menni. Miután azonban az ár mindenüket elvitte, a telepi romák zöme mindenhol az üres házba, a „semmire ment vissza”, mert se biztosítása, se pénze nem volt az újrakezdéséhez.

 

Az Ördög-patak melletti boldvai cigánytelepet eleve ártéri, vizenyős területre építették a hatvanas években, és az elmúlt tíz évben már kilencszer öntötte el a víz, mégis mindig ugyanott állították helyre a házakat. A település ár- és belvíz gondjait a mai napig nem sikerült megoldani. Boldvát egyébként egy, az RSK birtokában lévő, 1980-ból származó titkosszolgálati jelentés is úgy említi, mint a „cs-ház” építés kudarcának mintapéldáját. A Borsod megyei boldvai cigánytelepen több mint hétszázan váltak földönfutóvá az árvíz miatt. Egy helyi roma férfi levélben kért vizsgálatot a kisebbségi ombudsmantól, mert szerinte azok is kaptak a Boldvára érkező adományokból, akiknek a házát el sem érte a víz. A dokumentumot majdnem hetven boldovai család írta alá. Felsőzsolcán az önkormányzat bírsággal akarja sújtani azokat, akik nem bontatták el a saját költségükön az árvízben lakhatatlanná vált házukat. Itt is gondot okozott a segélyszállítmányok elosztása: egy szemtanú azt mondta a Roma Sajtóközpontnak, hogy az önkormányzati intézmények dolgozói kilószámra vittek haza mosóport, illetve cserélték le saját lakásuk bútorait a károsultaknak felajánlott adományokból.

 

HÁTTÉR:

„Titkosszolgálati jelentés a Boldvai cigánytelep felszámolását célzó akcióról 1980.

Adta: „Zóna” fedőnevű ügynök
Vette: Pétervári István rendőrhadnagy
idő: 1980 október 23.
Hely: Viola fedőnevű t. lakás

„Borsod megye Boldva cigánytelepe egyike, sőt, „prototípusa” a „Cs.” ház akció kudarcainak. Az amúgy is katasztrofális antiszociális körülmények robbanásszerűen romlottak. A félig kész Cs. házakba a családok átadás előtt beköltöztek, mivel a régi telep viskóit az árvíz kiöntötte. Az „építő” vállalkozás ezt úgy tekintette, hogy hivatalos átadás „gazdaságos” e helyzetben, s ha az emberek aláírják a használatbavételi nyilatkozatot, a munkát már be se kell fejezni. Így maradtak „félbe” a házak; villany, víz és vakolat nélkül, olykor ajtók és ablakok nélkül. Némely ház csak az alapig jutott, mert a vállalkozó a pénz felvétele után ki tudja hová vonult vissza. Az építő vállalkozást egyébként a helyi tanács közvetítette, amely a cigányság „érdekeit” most úgy képviseli, hogy agitál: fogadjon mindenki külön-külön ügyvédet a vállalkozó felelősségre vonására. A részleteket az OTP természetesen bekasszírozza gondosan; a családok visszajárnak az O. telepre televíziót nézni, mosni és melegedni.”

(forrás: Roma Sajtóközpont Digitális Archívum)