HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  holokauszt
2010 Augusztus 02    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Hivatalosan ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja, de már a hétvégén az ország több településén tartottak megemlékezéseket, felidézve, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert mészároltak le az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban. 

Hirdetmény

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holocaust Közalapítvány hétfő délután a IX. kerületi Nehru parton, a roma holokauszt emlékműnél tart gyászünnepséget; beszédet mond Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is.

A fővárosi Tűzraktérben rendhagyó gyermekprogramokkal emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól.

Az európai központi ünnepséget az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén tartják több állam kormányának és romaszervezeteinek képviselőivel.

Nemzetközi cigány civil szervezetek kezdeményezték, hogy augusztus 2-án délben egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt roma áldozatairól.

Ez évtől nemcsak a vészkorszak áldozatainak emlékére, hanem az egy évvel ezelőtt, a Szabolcs megyei Kislétán meggyilkolt Balogh Mária tiszteletétre is virrasztást, emlékező gyertyagyújtást tartanak a tragédia helyszínén, valamint Budapesten a Nehru parton és több más településen is.

A 45 éves édesanyát tavaly augusztus 3-ra virradóra saját otthonában, az ágyában lőtték agyon, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

A gyilkosság a nyomozás eddigi adatai szerint annak a sorozatnak a része volt, amelyben hat embert megöltek, ötöt életveszélyesen megsebesítettek. A kilenc településen történt fegyveres és Molotov-koktélos támadások feltételezett elkövetőit a kislétai gyilkosság után három héttel elfogták, azóta előzetes letartóztatásban vannak.

Az Országos Cigány Önkormányzat a pénteken tartott holokausztmegemlékezésen a gyilkosságsorozat áldozatait "a rendszerváltás utáni roma holokauszt áldozatainak" nevezte.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt