2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hétszáz hátrányos helyzetű roma gyermek üdülhet Zánkán
2010. 08. 02. 00:00

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint a tábor legfontosabb üzenete az "együtt" kifejezés tartamában rejlik.

Szászfalvi László emlékeztetett arra, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) 20 millió forintos pályázati támogatást nyert el roma gyermekek üdültetésére még az előző kormány idején, ám az új kormány megvizsgálta "az előző, ilyen célú pénzfelhasználások körülményeit". A kormány azt a döntés hozta, hogy "saját maga fogja megszervezni" a hátrányos helyzetű roma gyermekek üdültetését - mondta az államtitkár.

Nem láttuk ugyanis a garanciáját annak, hogy az OCÖ az adófizetők forintjait arra a célra fogja felhasználni, amelyre kapja - jelentette ki Szászfalvi László. Hangsúlyozta: az OCÖ-vel kapcsolatban "más összefüggésben is felmerültek olyan problémák, amelyek a pénzek elszámolásával kapcsolatosak", ezért a kormány úgy döntött, hogy az Állami Számvevőszék fogja kivizsgálni az OCÖ 2009. évi és idei pénzügyi gazdálkodását.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint a tábor legfontosabb üzenete az "együtt" kifejezés tartamában rejlik. A hátrányos helyzet "nem ismer bőrszínt, nem ismer etnikai hovatartozást", hiszen élnek mélyszegénységben cigány és nem cigány családok, gyermekek Magyarországon. Szerinte a népességnek körülbelül egyharmada él mélyszegénységben, s döntő többségük a cigánysághoz tartozik.

Az államtitkár rámutatott: nem akartuk azt, hogy még egyszer olyan helyzet forduljon elő, miszerint cigány vezetők önmagukat táboroztatják a gyermekek helyett. Zánkán cigány és nem cigány gyermekek vakációznak együtt, ugyanis "ha a nyomor nem ismer bőrszínt, akkor a segítőkészségnek sem szabad bőrszínt ismerni" - fogalmazott az államtitkár.

Kitért arra is, hogy ma van a roma holokauszt emléknapja, s ez alkalomból talán szimbolikusabb dolgot nem is lehetne tenni, mint hogy éppen ezen a napon kezdi meg üdülését több mint 300 roma gyermek a Balaton partján. S bíznunk kell abban és elősegíteni, hogy ezeknek a gyermekeknek már sokkal jobbak lesznek az esélyeik, mint a szüleiknek és nagyszüleiknek voltak - tette hozzá.

Soltész Miklós, szociális-, család- és ifjúságügyi államtitkár elmondta: árvízkárosult családokból több száz gyermeket üdültettek már Zánkán, s ez nagy lehetőség volt a bajbajutottak gyermekei számára. Hozzátette: Balatonőszödön lengyel árvízkárosultak gyermekeit nyaraltatták a kormány költségén. Elmondta, hogy két hét múlva 500 hátrányos helyzetű gyermek érkezik még Zánkára nyaralni.

Farkas Flórián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium roma támogatásokért felelős miniszteri biztosa azt hangsúlyozta, hogy "a mai nap a nemzeti kormány új szemléletű cigánypolitikájának a nyitánya". Itt vannak nem cigány gyermekek is, és ennek így kell lennie, együtt vannak az életben is, az iskolában is, legyenek együtt a táborban is - mondta, hozzátéve: "mi a jövőben is ebben a szellemben fogunk gondolkodni".

Farkas Flórián szerint az OCÖ működése káros a cigányság társadalmi megítélésére, s két hónap múlva - hogy nagyobb kárt és feszültséget már ne okozzon - változás következik be. A miniszteri biztos szerint két hónap múltával a "magyarországi cigányság bölcs döntése alapján lesz egy erkölcsös, egy törvények alapján működő, szakszerű cigány önkormányzata a hazai cigányságnak".

A 700 roma gyermek két turnusos üdültetés után, augusztus 19-23. között 500 hátrányos helyzetű gyermek vehet részt az egyenlő esélyek táborában, szintén a kormány csaknem 20 millió forintos finanszírozása alapján.