2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romaellenes előítéletekről szóltak a roma holokauszt emléknapján Auschwitzban
2010. 08. 02. 00:00

A megemlékezésen több európai ország romaközösségének képviselői elégedetlenségüknek adtak hangot, amiért az európai uniós programok ellenére nem javul a helyzetük.

Roman Kwiatkowski, a lengyelországi romák egyesületének elnöke a megemlékezésen azt hangsúlyozta: amíg létezik megosztottság és konfliktus roma és roma között, addig a romák továbbra is előítéletek és brutális erőszak áldozatai lesznek. Összefogására biztatta a megemlékezőket, kiemelve: egyetlen népet alkotunk, különösen igaz ez a roma holokauszt nemzetközi emléknapján.

A németországi romák vezetője, Romani Rose a kisebbséget ért atrocitásokról beszélt, Magyarországra is utalva. "Megfosztanak minket a jogainktól, mint ahogyan ez legutóbb is történt Magyarországon (...) A romák hátrányos megkülönböztetésének és üldözésének el kell végre tűnnie az európai emberek életéből". Rose szerint a romákat aggodalommal tölti el az európai országokban tapasztalható jobbratolódás.

A megemlékezésen több európai ország romaközösségének képviselői elégedetlenségüknek adtak hangot, amiért az európai uniós programok ellenére nem javul a helyzetük, és kifogásolták azt, hogy a kisebbségek tagjai nem tudnak hozzájutni az EU által biztosított segélyekhez.

A világ különböző pontjairól több mint 500 roma érkezett Auschwitz-Birkenauba, hogy a második világháború során elpusztított társaiknak állított emlékműnél a koncentrációs tábor utolsó 3000 roma foglya emlékének adózzanak, akiket 1944. augusztus 3-ra virradóra az 5-ös számú krematóriumban öltek meg a németek.

Az auschwitz-birkenaui táborba zárt 23.000 szinti és roma közül 20.000-en lelték ott halálukat 1941 és 1944 között. A táborban a nácik 1940 és 1945 között megközelítőleg 1,1 millió embert - köztük egymillió zsidót - mészároltak le.