HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A romaellenes előítéletekről szóltak a roma holokauszt emléknapján Auschwitzban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  holokauszt, auschwitz
2010 Augusztus 02    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az Európában tapasztalható romaellenes előítéletek ellen emeltek szót és az emberi jogok megsértésére hívták fel a figyelmet az európai országok szinti és roma közösségeinek képviselői a roma holokauszt emléknapján, hétfőn az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborban.

Hirdetmény

Roman Kwiatkowski, a lengyelországi romák egyesületének elnöke a megemlékezésen azt hangsúlyozta: amíg létezik megosztottság és konfliktus roma és roma között, addig a romák továbbra is előítéletek és brutális erőszak áldozatai lesznek. Összefogására biztatta a megemlékezőket, kiemelve: egyetlen népet alkotunk, különösen igaz ez a roma holokauszt nemzetközi emléknapján.

A németországi romák vezetője, Romani Rose a kisebbséget ért atrocitásokról beszélt, Magyarországra is utalva. "Megfosztanak minket a jogainktól, mint ahogyan ez legutóbb is történt Magyarországon (...) A romák hátrányos megkülönböztetésének és üldözésének el kell végre tűnnie az európai emberek életéből". Rose szerint a romákat aggodalommal tölti el az európai országokban tapasztalható jobbratolódás.

A megemlékezésen több európai ország romaközösségének képviselői elégedetlenségüknek adtak hangot, amiért az európai uniós programok ellenére nem javul a helyzetük, és kifogásolták azt, hogy a kisebbségek tagjai nem tudnak hozzájutni az EU által biztosított segélyekhez.

A világ különböző pontjairól több mint 500 roma érkezett Auschwitz-Birkenauba, hogy a második világháború során elpusztított társaiknak állított emlékműnél a koncentrációs tábor utolsó 3000 roma foglya emlékének adózzanak, akiket 1944. augusztus 3-ra virradóra az 5-ös számú krematóriumban öltek meg a németek.

Az auschwitz-birkenaui táborba zárt 23.000 szinti és roma közül 20.000-en lelték ott halálukat 1941 és 1944 között. A táborban a nácik 1940 és 1945 között megközelítőleg 1,1 millió embert - köztük egymillió zsidót - mészároltak le.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt