HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: számítunk a cigányságra a nemzeti együttműködés rendszerében

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  balog
2010 Július 30    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A kormányzat számít a magyarországi cigányságra a nemzeti együttműködés rendszerében - jelentette ki Balog Zoltán Pécsett pénteken.

Hirdetmény

"Számítunk a magyarországi cigányság minden tagjára, aki nem siránkozni akar, nemcsak vár, nemcsak másoktól remél, nemcsak áldozat akar lenni, hanem maga is kézbe akarja venni a sorsát" - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Gandhi Közalapítványnak a roma holokauszt áldozatainak emlékére tartott megemlékezésén.

A politikus a roma holokauszt hat évvel ezelőtt felavatott pécsi emlékművénél megjelent mintegy száz ember előtt közölte: eljött az idő, hogy mindenki, a cigányság is kezébe vegye a sorsát Magyarországon. Hozzátette: csakis közösen leszünk képesek arra, hogy visszahozzuk a hitet, a reményt egy szeretettel teli, együttműködésen, szolidaritáson és sorsközösségen alapuló világba.

Balog Zoltán hangsúlyozta, a magyarországi cigányság is a magyar nemzet része, ezt kimondja az alkotmány, és ezen az új alkotmány sem fog változtatni, sőt meg fogja erősíteni.

Arra biztatta többségében roma hallgatóságát: vállalják kettős identitásukat, s legyenek büszkék rá, hogy ők magyarországi cigányok, és részei a magyarországi cigányságnak.

"Erre a kettőre együtt büszkének lenni több, mintha a kettőt egymás ellen kijátsszuk, hogy ki a nagyobb magyar, vagy ki az erősebb cigány. Mondjuk azt: kik azok, akik vállalják magukat mint magyar cigányok, és hol vannak azok a magyarok, akik szívesen fogadják a cigányságot a magyar nemzet kebelében" - fogalmazott. Balog Zoltán úgy vélte, hogy akkor tudjuk túlhaladni mindazt, ami a múltban rossz, gyűlöletes, elutasítandó volt, ha ebben az összefogásban leszünk érdekeltek. Beszédében szólt arról is, hogy egy nép önazonosságának egyik legfontosabb eleme a múltja. Az együvé tartozás és így az előrehaladás, a felemelkedés elengedhetetlen része a történelem és a kultúra ismerete.

"A magyarországi cigányságnak vissza kell szereznie saját múltját. Aki tudja, honnan jön, az tudja, hová megy, és büszke tud lenni magára. Erre a büszkeségre van szükség ahhoz, hogy élni tudjanak a növekvő gazdasági, szociális, foglalkoztatási, tanulási lehetőségekkel" - mondta Balog Zoltán.

A megemlékezésen és a koszorúzáson részt vett Farkas Flórián miniszteri biztos, Berényi László (Fidesz) országgyűlési képviselő, romaszervezetek tagjai és a roma holokauszt három túlélője is.

Egyikük, a 72 éves Palkó Józsefné az MTI tudósítójának azt mondta: öt és fél éves volt, amikor a nyilasok családjával együtt elhurcolták csámpai otthonából. "Arra emlékszem, hogy Komáromba kellett menetelnünk. Éheztünk, szomjaztunk, és embereket öltek körülöttünk" - mondta az asszony könnybe lábadt szemmel.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt