2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán: számítunk a cigányságra a nemzeti együttműködés rendszerében
2010. 07. 30. 00:00

"Számítunk a magyarországi cigányság minden tagjára, aki nem siránkozni akar, nemcsak vár, nemcsak másoktól remél, nemcsak áldozat akar lenni, hanem maga is kézbe akarja venni a sorsát"

"Számítunk a magyarországi cigányság minden tagjára, aki nem siránkozni akar, nemcsak vár, nemcsak másoktól remél, nemcsak áldozat akar lenni, hanem maga is kézbe akarja venni a sorsát" - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Gandhi Közalapítványnak a roma holokauszt áldozatainak emlékére tartott megemlékezésén.

A politikus a roma holokauszt hat évvel ezelőtt felavatott pécsi emlékművénél megjelent mintegy száz ember előtt közölte: eljött az idő, hogy mindenki, a cigányság is kezébe vegye a sorsát Magyarországon. Hozzátette: csakis közösen leszünk képesek arra, hogy visszahozzuk a hitet, a reményt egy szeretettel teli, együttműködésen, szolidaritáson és sorsközösségen alapuló világba.

Balog Zoltán hangsúlyozta, a magyarországi cigányság is a magyar nemzet része, ezt kimondja az alkotmány, és ezen az új alkotmány sem fog változtatni, sőt meg fogja erősíteni.

Arra biztatta többségében roma hallgatóságát: vállalják kettős identitásukat, s legyenek büszkék rá, hogy ők magyarországi cigányok, és részei a magyarországi cigányságnak.

"Erre a kettőre együtt büszkének lenni több, mintha a kettőt egymás ellen kijátsszuk, hogy ki a nagyobb magyar, vagy ki az erősebb cigány. Mondjuk azt: kik azok, akik vállalják magukat mint magyar cigányok, és hol vannak azok a magyarok, akik szívesen fogadják a cigányságot a magyar nemzet kebelében" - fogalmazott. Balog Zoltán úgy vélte, hogy akkor tudjuk túlhaladni mindazt, ami a múltban rossz, gyűlöletes, elutasítandó volt, ha ebben az összefogásban leszünk érdekeltek. Beszédében szólt arról is, hogy egy nép önazonosságának egyik legfontosabb eleme a múltja. Az együvé tartozás és így az előrehaladás, a felemelkedés elengedhetetlen része a történelem és a kultúra ismerete.

"A magyarországi cigányságnak vissza kell szereznie saját múltját. Aki tudja, honnan jön, az tudja, hová megy, és büszke tud lenni magára. Erre a büszkeségre van szükség ahhoz, hogy élni tudjanak a növekvő gazdasági, szociális, foglalkoztatási, tanulási lehetőségekkel" - mondta Balog Zoltán.

A megemlékezésen és a koszorúzáson részt vett Farkas Flórián miniszteri biztos, Berényi László (Fidesz) országgyűlési képviselő, romaszervezetek tagjai és a roma holokauszt három túlélője is.

Egyikük, a 72 éves Palkó Józsefné az MTI tudósítójának azt mondta: öt és fél éves volt, amikor a nyilasok családjával együtt elhurcolták csámpai otthonából. "Arra emlékszem, hogy Komáromba kellett menetelnünk. Éheztünk, szomjaztunk, és embereket öltek körülöttünk" - mondta az asszony könnybe lábadt szemmel.