2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sarkozy hadat üzent a cigányoknak
2010. 07. 29. 00:00

Sarkozy szintén utasítást adott azon Bulgáriából és Romániából érkezett romák "szinte azonnali" kitoloncolására, akik bűncselekményt követnek el.

Sarkozy szintén utasítást adott azon Bulgáriából és Romániából érkezett romák "szinte azonnali" kitoloncolására, akik bűncselekményt követnek el.

A francia elnök a hivatala által kiadott közleményben jelentette be a fenti intézkedéseket, miután "az egyes nomádok és cigányok viselkedése által okozta problémákról" tanácskozott minisztereivel és rendőri vezetőkkel.

Sarkozy a közleményben azt is megígérte, hogy az év végéig új jogszabályt alkotnak, megkönnyítendő a biztonsági okokból végrehajtandó kitoloncolásokat. Franciaországból csak tavaly tízezer romát toloncoltak ki.

Brice Hortefeux belügyminiszter a tanácskozás után közölte, három hónapon belül felszámolják az országszerte létesített illegális táborok felét. Az érintett létesítmények számát Hortefeux mintegy háromszázban jelölte meg.

Sarkozy a múlt héten "hadat üzent a zavargásoknak". Az előző héten ugyanis utcai zavargások törtek ki a párizsi Saint Aignanban, miután a rendőrök üldözés közben agyonlőttek egy 22 éves roma férfit. Luigi Duquenet egy kaszinó kirablását követően autójával a főváros Loire-de-Cher körzetében elmenekült egy rendőrségi ellenőrzés elől, de a rendőrök nyomába szegődtek és lelőtték. A halálesetet követően a környéken utcai zavargások kezdődtek, félszáz ember megtámadta a rendőrség épületét. A tüntetők autókat gyújtottak fel, rendőrökre lőttek, utcai jelzőlámpákat, berendezéseket tettek tönkre, egy villamost és egy pékséget is megrongáltak.

Emberi jogi szervezetek már bírálták Sarkozy megjegyzéseit és a szerdai tanácskozást, mondván: félő, hogy a francia elnök megbélyegzett egy régi hagyományokkal rendelkező társadalmi csoportot.

Franciaországban a nomádok kifejezés alatt különböző roma közösségeket értenek, köztük a Balkánról - foleg Romániából - származó cigányokat. A nomádok 400 ezren vannak, 95 százalékuk francia állampolgár. A kifejezetten romáknak nevezettek pedig 15 ezres - egyre szaporodó - közösséget alkotnak.