2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romák lettek a magyarok?
2010. 07. 27. 00:00

Ahogy egyre közelebb kerülünk a kisebbségi önkormányzati választásokhoz, úgy válik egyre nagyobbá a cigány közösség Kecelen.

Ahogy egyre közelebb kerülünk a kisebbségi önkormányzati választásokhoz, úgy válik egyre nagyobbá a cigány közösség Kecelen. Szavazóképesek, de eddig nem találkoztunk velük olyan helyzetekben, amikor a mi kultúránkat képviselték volna - avatta be protálunkat a problémába Kolompár László, a Keceli Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Szerinte a kisebbségi választói jegyzékbe vételi kérelmet sok olyan magyar ember is kitöltötte, aki származását tekintve nem cigány, de annak vallja magát némi ráhatás és a választási győzelem utáni apanázs reményében.

- Név szerint ismerek olyan embereket, akik csak azért vallották magukat cigánynak most, mert erre kérte őket valaki. Ez viszont így egy nagyon tisztességtelen játék. Vagy ezek az emberek október negyedike után azt is vállalják majd, ha esetleg megkapják a cigányoknak járó "megkülönböztetett figyelmet", és bedobnak valamit éjjel a házuk ablakán? Egyáltalán: a magyarok miért szólnak bele a mi belügyünkbe? - teszi fel a kérdést Kolompár László.

Opauszki Zsuzsanna, a város jegyzője elmondta: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint semmivel sem kell igazolni, hogy ki melyik közösséghez tartozik.

Mindenki szabadon dönt. Lelkiismereti kérdés, hogy ki minek vallja magát, és mikor, hol, kire akar szavazni.

- Az október első vasárnapjára eső kisebbségi választásokon való részvételhez 171 cigány és 47 német kérte a névjegyzékbe való felvételét a településen. Mindössze három elutasító határozatot hoztunk - tájékoztatott Opauszki Zsuzsanna.

Kolompár László még hozzátette: ha semmi sem változik, ő biztosan ombudsmanhoz fordul a problémával.