2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A kirekesztés ellen tüntettek romák a Parlament előtt
2010. 07. 21. 00:00

A demonstráció szónokait több jobbikos képviselő is végighallgatta, hárman, köztük Rubi Gergely, egy "Magyar Nemzeti Gárda" feliratú pólóban jelent meg.

Az Országház előtti megmozdulás egyik szervezője, Radics Béla azt mondta: a tiltakozást azzal kapcsolatban szervezték, hogy a Jobbik az árvíz sújtotta Borsod megyei Szalonna település roma lakosainak nem adott az általa gyűjtött adományból, hanem azt "faji alapon" osztotta szét. Állítása szerint több olyan nem roma, jobbikos szavazó is kapott segítséget, akiket elkerült az ár, miközben több család háza megsemmisült, és lakói földönfutóvá váltak.

Felhívta a roma származású országgyűlési képviselők figyelmét, hogy "ne pártkatonaként", hanem a romák érdekeit képviselve dolgozzanak a parlamentben.

A demonstráció másik szervezője, Bohus László, a Roma Polgárjogi Mozgalom aktivistája "fasiszta alakulatnak" nevezve a Jobbik országgyűlési képviselőit és a jogerősen betiltott Magyar Gárda tagjait, arra szólította fel a honatyákat, hagyjanak fel a roma- és szegényellenes, kirekesztő politikájukkal.

A demonstráció szónokait több jobbikos képviselő is végighallgatta, hárman, köztük Rubi Gergely, egy "Magyar Nemzeti Gárda" feliratú pólóban jelent meg. A honatyák nyakukban viselték képviselői igazolványukat, a képviselők jelenlétét a szervezők provokációnak minősítették, ezért szóváltás alakult ki a főszervező Radics Béla és Rubi Gergely között. A szervezők ezért arra kérték a rendezvényt biztosító rendőröket, vezessék ki a képviselőt.

Rubi Gergely a rendőri felszólításnak eleget téve a lánccal és virágládával elzárt parkolóba ment, és onnan hallgatta tovább a beszédeket. Zagyva György, egy másik jobbikos képviselő viszont a megmozdulás végéig beszélgetett a résztvevőkkel és a szervezőkkel.

A megmozdulás záróakkordjaként a demonstráció résztvevői az összetartozást jelképezve megfogták egymás kezét, és egy nagy kört alkottak a Parlament előtt. A másfél órás tiltakozó akción megjelent Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje és Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő is.