HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák tömeges letartóztatása, gyűlöletbeszéd Dániában

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  dánia
2010 Július 13    Forrás: nyest.hu


Ez a cikk archív

Koppenhága polgármestere és a dán igazságügyi miniszter nagyobb szigort követelt a "bűnöző romákkal" szemben. A dán rendőrség 23 romát tartóztatott le és utasított ki - bizonyítási eljárás, ítélet nélkül. Az európai romajogi központ tiltakozik.


Hirdetmény

A budapesti székhelyű Európai Romajogi Központ (European Roma Rights Centre - ERRC) hivatalos levélben és közleményben fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy Koppenhágában 23 roma származású személyt fogtak el egy akció során. A központ "tömeges letartóztatásként" jellemezte az eseménysort, amelynek során a dán hatóságok állítólag nem egyéni gyanú alapján zártak el közelebbről meg nem nevezett, de európai uniós állampolgárságú romákat.

Tovább árnyalja a problémát, hogy a letartóztatásokra azt követően került sor, hogy Koppenhága polgármestere, Frank Jensen egy beszédében felszólította a kormányt, hogy hozzon intézkedéseket a "bűnöző romák" eltűntetése érdekében. A polgármester szerint a romák lopnak, ezért a rendőrségnek lépéseket kell tennie a kiutasításuk érdekében.

A polgármester romaellenes kijelentéseit követően Lars Barfoed igazságügyi miniszter illegális bevándorlóknak nevezte a kérdéses romákat, majd felszólította a rendőrséget, hogy szigorúbban járjon el ellenük. Annak ellenére, hogy a rendőrség részéről egyértelműen nem történt semmiféle nyomozati cselekmény, továbbá nem született semmilyen ítélet azokban a lopásokban, amelyeket a letartóztatott romáknak tulajdonítottak, a 23 személyt Dánia kiutasította.

Az ERRC felszólította a dán kormányt, hogy biztosítsa: a továbbiakban nem tartóztatnak le roma származású embereket anélkül, hogy kimondottan az ő személyükkel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merülne fel, továbbá kéri, hogy Dánia valamennyi Európai Uniós bevándorlóval kapcsolatban az EU szabad mozgásról rendelkező irányelvei alapján járjon el.

A romajogi szervezet végül azt követeli a dán kormánytól, hogy biztosítsa, magas beosztású hivatalnokai a jövőben tartózkodni fognak a rasszista és uszító jellegű kijelentésektől, gyűlöletbeszédtől.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt