HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Oktatásfejlesztő uniós program roma gyermekek neveléséhez

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, alap, oktatási, ref, rer
2010 Július 01    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az oktatást fejlesztését célzó program indult négy országban a Roma Oktatási Alap koordinálásával, melynek az a célja, hogy segítse a roma kisgyermekek nevelését - mondta a 22 hónapon át tartó projekt elképzeléseit ismertet? szerdai budapesti sajtótájékoztatón Toby Linden, a szervezet igazgatója.


Hirdetmény

A Magyarországon, Szlovákiában, Macedóniában és Romániában - holland, magyar, spanyol és szlovák partnerrel - indított, uniós támogatású projekt célja, hogy már óvodába kerülésük előtt segítséget nyújtsanak a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Ennek során a szülők a beíratáshoz, az otthoni neveléshez kapnak segítséget, a tanárok pedig készségfejlesztő és konfliktuskezelő módszereket sajátíthatnak el.

A kétmillió euróból megvalósuló program négy ország 16 városában és az azok vonzáskörzetében lévő falvakban indult el - ismertette a Roma Education Fund (Roma Oktatási Alap) igazgatója, aki azt szeretné a programmal elérni, hogy ne csak a gyerekeknek, a családoknak és a közösségnek segítsenek, hanem a projektet az unió többi tagállamában is állami oktatási programként használják.

Toby Linden megjegyezte: a szegény családban élő gyerekek komoly hátrányokkal érkeznek az iskolába, és ennek leküzdésében kulcsfontosságú az óvodáskori fejlesztés. Meggyőződése, ha ezek a gyermekek megfelelő alapot kapnak, sikeresek lehetnek az iskolában, majd az életben. Végigjárják az iskolát, lesz rendes, megélhetést biztosító munkájuk, majd saját közösségüket is tudják később segíteni - főzte hozzá.

A Roma Education Fund igazgatója azt mondta: ha a roma gyermekek oktatását pusztán közgazdasági alapon nézzük, a korai fejlesztésbe való beruházás már akkor is az egyik legjobb befektetés.

Pallaghy Szilvia projektmenedzser ismertetése szerint az érintett országokban ugyanazzal a módszerrel, de külön-külön valósítják meg a programelemeket. A speciális tréningekbe kétszáz, három év alatti gyermeket nevelő anyát vonnak be, s meséken keresztül fejlesztik a szülők olvasási és írási készségeit, melyeket ők aztán tovább tudnak majd adni a gyermekeknek, majd az óvodáztatásra is felkészítik őket.

Segítséget kapnak a szülők a beíratáshoz, és mediátorok segítségével akarják elérni, hogy minél több gyermek kerüljön be az óvodába. A program negyedik eleme a főiskolai hallgatók, az óvónők szakmai továbbképzése, tapasztalataik b?vítése. A projekt időtartama alatt egy szociológiai kutatást is végeznek, illetve folyamatosan mérik, hogy a program milyen hatást ért el egy-egy gyermek, család és a közösség szintjén.

A "Jó kezdés" címmel indult program Magyarországon Nyíregyházán és a mátészalkai térségben, Hodász, Ópályi, Nagyecsed, Mátészalka és Nagydobos településeken indult el.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt