HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„A semmire megyünk vissza” – nem tudnak újrakezdeni az árvízkárosult romák

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  sajókaza, boldva, RSK
2010 Június 17    Forrás: Lakatos Elza


Ez a cikk archív

A megengedő statikai vizsgálati eredmények ellenére sem tért vissza otthonába összesen csaknem kétszáz ember Felsőzsolcán illetve Boldván, mert attól fél: ha kiszárad, megroggyanhat és ráomolhat az épület. Sajókazán épp fordított a helyzet: a megrongálódott cigány telepi házak csaknem fele veszélyes, mégis visszaköltözött mindenki, mert nem tudott hova menni. Miután azonban az ár mindenüket elvitte, a telepi romák zöme mindenhol legfeljebb üres házba, a „semmire megy vissza”, mert se biztosítása, se pénze a hétköznapi élet újrakezdéséhez.

Hirdetmény

Felsőzsolcán a statikai vizsgálat többnyire pillanatnyilag lakhatónak ítélte az árvíz által leginkább sújtott cigány telep 14 megrongálódott vályogházát, azzal, hogy a veszély még nem múlt el, mert a száradással még tágulhatnak a repedések, és megroggyanhatnak az épületek. Ezért a helyi roma vezető kérésére a családok nem költöztek vissza otthonaikba, még mindig a helyi iskolában lakik csaknem száz ember— közölte a Roma Sajtóközponttal (RSK) a Borsod Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője. Váradi Károly arról is beszámolt: közben a családok megkezdték a takarítást és fertőtlenítést portáikon.

 

Miután azonban a telepieknek nincs biztosításuk, és esetleges kártalanításukról sincs még kész terv, az emberek nem tudják, hogyan oldják meg mindennapi életüket. A víz ugyanis használhatatlanná tette berendezési tárgyaikat és alapvető háztartási eszközeiket, melyeknek pótlására szinte senkinek sincs pénze. „A semmire mehetünk haza” – fogalmazott az egyik károsult. Felsőzsolcán egyébként a fertőzések megelőzése miatt az önkormányzat még mindig palackozott vizet oszt a lakosoknak.

 

Boldván már készen vannak a cigány telep fertőtlenítésével, de nagyjából nyolcvanan itt sem költöztek vissza otthonaikba, a helyi sportpálya öltözőiben húzzák meg magukat, mert ők is félnek, hogy a száradással porladnak és rájuk omolhatnak a szilikát-házak — tájékoztatta az RSK-t  a helyi roma önkormányzat elnöke. Budai István elmondta: a telep házainak statikai vizsgálata még csak egy napja tart, de máris 15 házat lakhatatlanná nyilvánítottak. A telepi károsultaknak Boldván sincs évek óta nincs lakásbiztosításuk, mert a biztosítók a magas kockázat miatt nem kötnek szerződést velük. Ahogy arról a Roma Sajtóközpont már többször beszámolt: az Ördög-patak melletti boldvai cigánytelepet eleve ártéri, vizenyős területre építették a hatvanas években, és az elmúlt tíz évben már kilencszer öntötte el a víz, mégis mindig ugyanott állították helyre a házakat. A helyi roma vezető Boldván is arról panaszkodott, hogy az embereknek mindene odaveszett, még ágyuk sincs, amire lefekhetnének. A telepiek eddig kétszáz matracot és hatvanöt kempingágyat kaptak, de ez nem elég – mondta a cigány vezető. Budai István hozzátette: durván hétezer forintjával, kétszáz család közt osztotta el azt az egymillió négyszázezer forint adományt, melyet Balog Zoltán, társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár vitt múlt héten személyesen a boldvai telepre. A roma vezető tájékoztatása szerint a telepiek a fertőzések megelőzése érdekében már kaptak fertőző májgyulladás elleni védőoltást, de vár rájuk még egy oltás még a héten, amely többféle vírus ellen is jó. Közben a boldvai romák aláírásgyűjtésbe kezdtek, azt kérve az önkormányzattól: ne kelljen tizedszer is ugyanoda, a szinte évente elöntött telepre visszaköltözniük.

 

 

 

Sajókazán már végeztek a cigány telepi otthonok statikai vizsgálatával, a végleges eredményt még nem ismert, de a huszonöt vályogház nagyjából fele lakhatatlan vagy életveszélyes a helyi szociális kerek-asztal tagja szerint. A családok ennek ellenére mind visszaköltöztek, mert nem tudtak hova menni – tájékoztatott Lázi István János. A szociális szakember elmondta: a telepiek a helyi önkormányzattól kaptak ugyan fertőtlenítőszert, a helyreállításhoz szükséges mészre és cementre azonban már nem futotta.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt