2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tatárszentgyörgy emlékmű helyett "testre szabott" segítséget szeretne
2010. 06. 15. 00:00

A polgármester leszögezte: jólesik a segítő szándék, de annak egybe kellene esnie a falu igényeivel.

Berente Imréné (független) az MTI érdeklődésére kedden elmondta, hogy a tatárszentgyörgyi roma gyilkosság áldozataira emlékeztető köztéri alkotás felállítását szorgalmazó nyílt levél megfogalmazójával, Horváth Aladárral, illetve az alkotóval, a német származású Alex Schikowskival hétfőn tárgyaltak. Megállapodtak abban, hogy a falu által megfogalmazott igényekhez igazítanák a jövőbeni, "kívülről" érkező segítséget. A polgármester szerint a vendégek megerősítették korábbi szándékukat, miszerint július-augusztus táján szeretnék felállítani a település egyik közterén a "Róbert és Robika" című szobrot. Ezzel a tervvel azonban sem az elhunytak családja, sem a falu lakói nem értenek egyet - mondta Berenténé.

Magyarázatul hozzátette: úgy érzik, mintha rájuk akarnának erőltetni valamit, ami helyett egészen másra, mindenekelőtt nyugalomra lenne szükségük. A polgármester elmondása szerint egyébként a helyiek, illetve Csorba Róbert özvegye nem tudták megfejteni az 5 méter magas, 3,5 méter széles modern szobor üzenetét.

A polgármester leszögezte: jólesik a segítő szándék, de annak egybe kellene esnie a falu igényeivel. Példaként hozta fel a német önkéntesek házfelújító akcióját, amiről ő maga is szinte az utolsó pillanatban szerzett tudomást. Nagy munkát végeztek, sok pénzt költöttek, ám ha megkérdeztek volna, inkább az özvegy szüleinek (nem pedig elhunyt férje szüleinek) házát kellett volna felújítani. Azt a házat, ahol az asszony a két árván maradt gyermekével tizedmagával él - mondta Berenténé. A fiatalasszony egyébként perben áll a biztosítóval, mert a 11 millió forintra biztosított ház után mindössze 3-4 milliót akarnak számára kifizetni, ami az időközben összegyűlt 3-4 milliós adománnyal együtt is kevés új otthon vásárlására. A régibe ugyanis nem akar visszaköltözni.

Az emlékműről, illetve a Tatárszentgyörgynek nyújtandó segítségről folytatott megbeszélést azzal zárták, hogy a polgármester a július 6-i képviselő-testületi ülés elé viszi a kérdést, illetve hogy készen állnak a párbeszédre, valamint megfogalmazzák a helyiek igényeit. Roma értelmiségiekre, pedagógusokra, illetve a romák gyökereit megmutató rendezvényekre lenne nagy szükség, de a 75 férőhelyes óvoda bővítését, felújítását sem tudják önerőből megoldani - közölte Berente Imréné.

Tavaly február 23-ra virradóra Tatárszentgyörgyön sörétes fegyverekkel agyonlőtték Csorba Róbertet és fiát, akik Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból menekültek. Az ország különböző pontjain végrehajtott támadássorozatot a gyanú szerint négy férfi követte el. Augusztusban fogták el őket Debrecenben, azóta előzetes letartóztatásban vannak.