HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tatárszentgyörgy emlékmű helyett "testre szabott" segítséget szeretne

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  tatárszentgyörgy
2010 Június 15    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A két halálos áldozatot követelő, romák elleni támadásról elhíresült Tatárszentgyörgy lakói, illetve az elhunyt apa és fia hozzátartozói sem szeretnék, ha emlékművet állítanának fel a településen, másfajta segítségre azonban nagy szükség lenne - összegezte a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökével, illetve a mű alkotójával folytatott megbeszélésen elhangzottakat a község polgármestere.


Hirdetmény

Berente Imréné (független) az MTI érdeklődésére kedden elmondta, hogy a tatárszentgyörgyi roma gyilkosság áldozataira emlékeztető köztéri alkotás felállítását szorgalmazó nyílt levél megfogalmazójával, Horváth Aladárral, illetve az alkotóval, a német származású Alex Schikowskival hétfőn tárgyaltak. Megállapodtak abban, hogy a falu által megfogalmazott igényekhez igazítanák a jövőbeni, "kívülről" érkező segítséget. A polgármester szerint a vendégek megerősítették korábbi szándékukat, miszerint július-augusztus táján szeretnék felállítani a település egyik közterén a "Róbert és Robika" című szobrot. Ezzel a tervvel azonban sem az elhunytak családja, sem a falu lakói nem értenek egyet - mondta Berenténé.

Magyarázatul hozzátette: úgy érzik, mintha rájuk akarnának erőltetni valamit, ami helyett egészen másra, mindenekelőtt nyugalomra lenne szükségük. A polgármester elmondása szerint egyébként a helyiek, illetve Csorba Róbert özvegye nem tudták megfejteni az 5 méter magas, 3,5 méter széles modern szobor üzenetét.

A polgármester leszögezte: jólesik a segítő szándék, de annak egybe kellene esnie a falu igényeivel. Példaként hozta fel a német önkéntesek házfelújító akcióját, amiről ő maga is szinte az utolsó pillanatban szerzett tudomást. Nagy munkát végeztek, sok pénzt költöttek, ám ha megkérdeztek volna, inkább az özvegy szüleinek (nem pedig elhunyt férje szüleinek) házát kellett volna felújítani. Azt a házat, ahol az asszony a két árván maradt gyermekével tizedmagával él - mondta Berenténé. A fiatalasszony egyébként perben áll a biztosítóval, mert a 11 millió forintra biztosított ház után mindössze 3-4 milliót akarnak számára kifizetni, ami az időközben összegyűlt 3-4 milliós adománnyal együtt is kevés új otthon vásárlására. A régibe ugyanis nem akar visszaköltözni.

Az emlékműről, illetve a Tatárszentgyörgynek nyújtandó segítségről folytatott megbeszélést azzal zárták, hogy a polgármester a július 6-i képviselő-testületi ülés elé viszi a kérdést, illetve hogy készen állnak a párbeszédre, valamint megfogalmazzák a helyiek igényeit. Roma értelmiségiekre, pedagógusokra, illetve a romák gyökereit megmutató rendezvényekre lenne nagy szükség, de a 75 férőhelyes óvoda bővítését, felújítását sem tudják önerőből megoldani - közölte Berente Imréné.

Tavaly február 23-ra virradóra Tatárszentgyörgyön sörétes fegyverekkel agyonlőtték Csorba Róbertet és fiát, akik Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból menekültek. Az ország különböző pontjain végrehajtott támadássorozatot a gyanú szerint négy férfi követte el. Augusztusban fogták el őket Debrecenben, azóta előzetes letartóztatásban vannak.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?

  • Rafael Gyula: a baloldali pártok mondják fel a Jobbikkal való együttműködésüket!

  • Rafael Gyula az Echo Tv-ben

  • Miért tüntette el az ORÖ a romagyilkosságok áldozatainak emléktábláját?CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt