2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma színházi találkozó Pécsett
2010. 06. 15. 00:00

A különleges seregszemlére többek között meghívást kapott az 1995-ben,Budapesten alakult Reneszánsz Roma Műhely.

Kosztics István, a pécsi Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a romákról szóló és a romák által előadott művek seregszemléjét első alkalommal rendezik meg Magyarországon.

Szakcsi Lakatos Béla és Szegedi Dezső színházi zenei művekből összeállított önálló estjével indul az I. Roma Színházi Találkozó a pécsi Rácz Aladár Közösségi Házban. Az est vendége Hollai Kálmán budapesti színművész, aki az Átok és szerelem című filmből ad elő betétdalokat.

A különleges seregszemlére többek között meghívást kapott az 1995-ben,Budapesten alakult Reneszánsz Roma Műhely. A társulat Csemer Géza Gyűlölet nélkül című darabjával érkezik a baranyai megyeszékhelyre. A Balatonszegen játszódó komédiában a ma embere is ráismerhet a társadalmi együttélés visszásságaira.

A fesztiválon szintén résztvevő Cinka Panna Cigány Színház 1992 óta működik vándortársulatként. Õk Jónás Judit Gyere Josephin című zenés darabját, valamint Szécsi Magda szeretetről, barátságról, elfogadásról szóló meséjét, a Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú című zenés gyermekelőadást mutatják be.

Az eseményen fellép a Hókirálynő Meseszínpad is, amely 20 éve alakult, s Szécsi Magda Tavasztündér mosolya gyermekdarabjával mutatkozik be.

A színházi találkozó kísérő programjaként többek között látható lesz Weöres Sándor Psyché című darabja Kárász Eszter színművész és Király Csaba zongoraművész közös produkciójaként, melyben Lónyai Erzsébet félig magyar grófnő, félig cigánylány történetét mutatják be. Emellett a Khamoro Táncszínház és a Romano Glasso Gyermekkórusa ad műsort.