2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Országgyűlési bizottsági vezetőkkel találkozott a kisebbségi ombudsman
2010. 06. 14. 00:00

Kállai Ernő szerdán Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral és Szászfalvi László egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkárral találkozik.

A találkozót követően az országgyűlési biztos az MTI-nek elmondta: a szakbizottság elnökét, Lukács Tamást (KDNP) és a két alelnököt, Gulyás Gergelyt (Fidesz) és Szabó Tímeát (LMP) tájékoztatta a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről, valamint az elmúlt év átfogó vizsgálatairól.

Kállai Ernő a romák integrációjáról, a kisebbségek parlamenti képviseletének kérdéséről is beszélt, amely során kifejtette: előremutatónak és üdvözlendőnek tartja, hogy az Országgyűlés által elfogadott Alkotmánymódosítás szerint már 2014-ben helyet kaphatnak a parlamentben a nemzeti és etnikai kisebbségek.

A fideszes Navracsics Tibor és Répássy Róbert, valamint a KDNP-s Rétvári Bence által kezdeményezett, az Alkotmány módosításáról szóló, május 21-én 306 igen, 16 nem szavazattal, 35 tartózkodás mellett elfogadott törvényjavaslatot "alapvetően nem tartja rossznak" Kállai Ernő, de mint azt az MTI-nek elmondta, a kisebbségi közösségekre vonatkozó választójogot csak a kisebbségi közösségek tagjainak adná meg.

Ennek megoldása érdekében átadta a bizottság vezetőinek az adatvédelmi biztossal közösen kidolgozott, az etnikai adatkezelésre vonatkozó javaslatát.

Kállai Ernő azt mondta: érzi az elszántságot az új összetételű Országgyűlésben, hogy a jogalkotás révén jobbítani szeretnének a kisebbségi közösségek helyzetén, ezért abban bízik, hogy a bizottsággal eddig kialakult hagyományos, jó munkakapcsolat a továbbiakban is folytatódni fog.

Az ombudsman a 2008-as és 2009-es tevékenységéről szóló éves beszámolója mellett átadta azokat a vizsgálati jelentéseket és törvénymódosító javaslatokat, amelyek egyéb okok miatt nem kerültek az Országgyűlés vagy a kormány elé.

Kállai Ernő szerdán Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral és Szászfalvi László egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkárral találkozik, hogy a kisebbségi kérdés jelenéről és jövőjéről folytasson szakmai konzultációt.