2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OCÖ közgyűlése meggátolta a balatonlellei tábor megnyitását
2010. 06. 11. 00:00

Miután az indulatoktól sem mentes közgyűlést az elnök bezárta, a képviselők tovább vitatkoztak egymással.

Az előterjesztés szerint arról is döntöttek volna, hogy a már pályázaton ingyenes nyaralást elnyert hétezer gyermek étkezési költségeit előfinanszírozzák. A név szerinti szavazáson 20 jelenlévő igennel, 18 pedig nemmel voksolt, 3 képviselő tartózkodott, így nem fogadták el a közgyűlés napirendi pontjait. A képviselők többsége azzal az indokkal nem támogatta a napirendi pontokat, hogy az előterjesztés "előkészítetlen és szervezetlen".

Miután az indulatoktól sem mentes közgyűlést az elnök bezárta, a képviselők tovább vitatkoztak egymással.

A roma képviselőknek arról kellett volna dönteniük, hogy a Miniszterelnöki Hivataltól korábban elnyert 20,8 millió forint céltámogatást az OCÖ előfinanszírozza, ez az összeg fedezte volna a gyermekek étkezési és egyéb költségeit. Mivel erről nem született döntés, a tábor nem nyithat ki jövő kedden, így még pénteken értesítik azt a nyolc települést, ahonnan az első turnusban érkeztek volna az általános iskolás tanulók és kísérőik. Ezek az önkormányzatok, szervezetek már bevásároltak a táborra, kibérelték a buszokat és már kaptak külön támogatást az úti költségre; most viszont vissza kell utalni a pályázaton elnyert 20,8 millió forintot is.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a történteket az ülés utáni sajtótájékoztatóján úgy értékelte: a Lungo Drom "megbüntette" az érintett 250 kisebbségi önkormányzatot és civil szervezetet, valamint azt a csaknem hétezer szegény gyermeket, aki lehetőséget kapott volna az ingyenes, egyhetes táborozásra.

Úgy fogalmazott: sajnálatosnak és megdöbbentőnek tartja, hogy a Lungo Drom és a szervezet elnöke, Farkas Flórián, valamint Berényi László, akiknek az OCÖ képviselőjeként és fideszes országgyűlési képviselőként a roma gyermekek érdekeit kellene szolgálniuk, "önös politikai érdekeit helyezi előtérbe".

Az OCÖ elnöke a tervek szerint vasárnap délelőttre ismételten összehívja a rendkívüli közgyűlést, mert - mint mondta - bízik abban, hogy a grémium józanul gondolkodó többsége biztosítani fogja a gyermekek táborozását, akik többsége az árvíz sújtotta Borsod megye településeiről érkezett volna.

Berényi László, a Lungo Drom frakcióvezető-helyettese szintén rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, amelyen döntésüket azzal magyarázta: a tavalyi "botrányos" táboroztatás után - amikor felnőttek táboroztak a gyermekek helyett - nem szerettek volna előkészületlenül dönteni a táboroztatás körülményeiről, mert nem tisztázottak a gazdasági viszonyok, s az sem, hogy ki bonyolítja le az étkeztetést, az elszállásolást.

Azt is sérelmezték, hogy a rendkívüli közgyűlést előbb Balatonlellére, majd Budapestre hívták össze, és a szakbizottságnak nem volt ideje megtárgyalni az előterjesztést.

Berényi László azt mondta: azért sem támogatták a közgyűlés megtartását, mert az elnöknek "az volt a rejtett szándéka, hogy más típusú előterjesztéseit átnyomja a képviselőkön". Példaként az OCÖ balatoni ingatlanvásárlási tervét és jelzáloghitel-igénylését említette. Közlése szerint nem akartak hozzájárulni ahhoz, hogy több száz millió forinttal eladósítsák, lehetetlen helyzetbe hozzák a következő testületet.