2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megy az ár, jön a gondja
2010. 06. 10. 00:00

A helyszínen dolgozó segítők határozottan cáfolják azokat a híreszteléseket, melyek szerint etnikai konfliktus lenne a miskolci sportcsarnokban elszállásolt árvízkárosultak közt.

„Hallottunk a rémhírekről, de innen üzenjük: nincs etnikai konfliktus” – reagált a Roma Sajtóközpontnak (RSK) a Borsod megyei cigány önkormányzat helyszínen segítő képviselője azokra a híresztelésekre, melyek szerint a miskolci sportcsarnokban pattanásig feszült lenne a helyzet az ott elhelyezett árvízkárosultak közt. Váradi Károly azt mondta: az etnikai konfliktusról terjengő hírek már csak azért sem igazak, mert a miskolci sportcsarnokba néhány kivételtől eltekintve szinte csak romákat költöztettek. A megyei cigány vezető – aki kezdettől fogva folyamatosan a helyszínen dolgozik – arról számolt be: összesen 729 árvízkárosult kapott menedéket a miskolci sportcsarnokban, ahol jelenleg már csak mintegy százan vannak Felsőzsolcáról. Váradi Károly elmondta: a károsultak melletti munkában segédkező szervezetek a gyerekekkel külön is foglalkoznak, és csütörtökön a családsegítő szolgálat egyenként végigbeszélte a családokkal lehetőségeiket.  A megyei roma vezető hozzátette: Felsőzsolcán egyedül a még mindig vízben álló Zöldfa utcában nem volt statikai vizsgálat. Ebben az utcában mintegy nyolcvanan laknak, őket a helyi általános iskolában szállásolták el. Az átélt szörnyű megrázkódtatásokat mindenki jól tűrte, nem „estek egymásnak”, inkább összefogtak az emberek – hangsúlyozta Váradi Károly. Eközben a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben cáfolta azokat a sajtóértesüléseket is, melyek szerint fosztogatnák az árvíz sújtotta borsodi településeket.
Biztonsági okokból felhasználása előtt a csapvíz egy perces forralását javasolják a felsőzsolcaiaknak és a boldvaiaknak az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézeténél, miután az RSK tegnap hírül adta: a helyiek elmondása szerint nincs elég palackozott víz, ezért a cigány telepiek kénytelenek csapvizet inni, és sokan – főleg gyerekek – hasmenésre és hasfájásra panaszkodnak. A megyei ÁNTSZ készenléti szolgálatánál külön kiemelték: az elöntött ásott kutakból egyáltalán nem szabad addig inni, amíg a fertőtlenítéssel nem végeztek. A helyi roma vezetők azonban attól félnek: miután „az egy szál ingben-gatyában” elmenekült cigány telepieknek nincs se pénzük, sem eszközük, nem lesz miből takarítani és fertőtleníteni a házakat, udvarokat. Pozsgai Szabolcs, a megyei ÁNTSZ közegészségügyi osztályvezetője elmondta: a tisztiorvosi szolgálat csak szakmailag  felügyeli a fertőtlenítéseket, melyeket a házakban és udvarokban az ott lakóknak kell megcsinálni, az ehhez szükséges szereket pedig az önkormányzattól kell kérni. Ugyanakkor hozzátette: az ÁNTSZ ehhez gyűjtést szervezett az önkormányzatok számára.
Bár az ár már levonult Edelényben, a kitelepített romák még nem mernek visszaköltözni házaikba — közölte a Roma Sajtóközponttal (RSK) a helyi cigány önkormányzat vezetője.  Edelényben eddig tizenkét ház dőlt össze, de még nyolc összerogyhat, és a pincékben még áll a víz — tájékoztatott a települési önkormányzat sajtóreferense. Baranyi Ferenc azt mondta: statikusok vizsgálják a házakat, melyekbe folyamatosan költöznek vissza az emberek. A roma önkormányzati vezető szerint összesen hét roma család házát tette lakhatatlanná az árvíz, ezekbe nem akarnak visszamenni a lakók, mert félnek, hogy rájuk dől. Kótai József arról panaszkodott: az árvízkárosult romák házaiból senki nem szivattyúzta ki a vizet. Az önkormányzat sajtóreferense erre úgy reagált: nem jelezték a romák, hogy beömlött a víz a házakba. Baranyi Ferenc hozzátette: Közben az edelényi polgármester levélben fordult az Országgyűlés elnökéhez azt kérve: a parlament rendkívüli ülésen módosítsa az adományozásra vonatkozó adójogszabályokat úgy, hogy katasztrófahelyzetben adókedvezményeket kaphassanak az adományozók, mert ezzel több pénz jutna a rászorulók segítésére.