2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jogsegélyállomásokat létesített és roma programot indított a TASZ
2010. 06. 10. 00:00

A szervezet fő célkitűzése, hogy a jogsegélynyújtás területén még nem alkalmazott technológia felhasználásával "elvigyék a jogot" a teljes elszigeteltségben élő közösségekhez.

A szervezet fő célkitűzése, hogy a jogsegélynyújtás területén még nem alkalmazott technológia felhasználásával "elvigyék a jogot" a teljes elszigeteltségben élő, ezért minden jogérvényesítési lehetőséget nélkülöző közösségekhez.

Dénes Balázs, a TASZ elnöke egy csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen az új lehetőségek között említve elmondta: egy skype-os videókonferencia útján a segítséget kérők online fel tudják venni a kapcsolatot a TASZ részben önkéntes ügyvédeivel, így a jogsegély, valamint az egyes ügyekhez szükséges dokumentáció gyorsabban odaérhet, ráadásul ez a módszer idő és költségtakarékos mindenki számára.

A jogvédő szervezet kísérleti jelleggel Hevesen, Sajókazán, Ózdon, Szalonnán és Igriciben állított fel ilyen jogsegélypontokat.

A TASZ munkatársai "terepmunkákat" végezve is próbálják felderíteni a romák által sűrűn lakott településeken előforduló jogsértéseket, amely - elmondásuk szerint - sok esetben a rendőrség és az önkormányzatok által "a jog szelektív alkalmazásával" valósul meg.

A jogvédő szervezet az egyéni panaszok begyűjtésével olyan precedens értékű pereket kíván indítani, amelyek hatással bírhatnak az országos ítélkezésekre, a jogalkotásra és a társadalmi szemléletváltásra is. A stratégiai perviteleket olyan ügyekben vállalják, amelyek valamely hatóság, önkormányzat vagy közszolgáltató részéről történt jogsértés, diszkrimináció lehetőségét vetik fel.

Dénes Balázs példaként említette, hogy ma sokkal több roma származású ember ül előzetes letartóztatásban közösség tagja elleni erőszak miatt, mint fordítva, holott ez a jogszabály eredetileg a kisebbségi közösséget hivatott védeni.

Elfogadhatatlannak tartják azt a bírói gyakorlatot is, hogy azonos bűncselekményekért megyénként eltérő ítéletek születnek: egy lopási ügyben Borsod megyében akár letöltendő börtönbüntetést is kiszabnak, míg Vas, vagy más megyében ugyanezért maximum pénzbüntetésre ítélik az elkövetőt.

Juhász Péter a jogvédő szervezet roma projektjének koordinátora azt mondta: nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a jellemző problémákat bemutassák a sajtón keresztül, így a terepmunkáról videofilmeket is készítenek, amelyeket saját honalapjuk mellett közösségi megosztó oldalakon is közzé tesznek, illetve eljuttatják a televízióknak.

A begyűjtött tapasztalatokat felhasználják egy kutatáshoz is, amely során azt próbálják feltérképezni, hogy a mélyszegénységben élők jog- és érdekérvényesítését miként lehetne hatékonyabbá tenni.