HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán segítséget ígér a boldvai romáknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  balog, boldva
2010 Június 09    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Előkészítés alatt áll egy olyan kormányzati program, amely jobb helyzetbe hozza azokat, akik kárt szenvedtek, mint amilyen helyzetben az újjáépítés előtt voltak - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Boldván.


Hirdetmény

Megállapította, speciális probléma a Borsod megyei Boldván a helyi romatelep gondja, hiszen újból és újból elönti az ár, ugyanis a Bódvához közeli területen, lapályos helyen épült. Az ő ingatlanjaikat, ingóságaikat viszi a víz először a településen - mondta Balog Zoltán.

A kormánnyal egy olyan programot készítenek elő, amely jobb helyzetbe hozza azokat, akik kárt szenvedtek, mint amilyen helyzetben az újjáépítés előtt voltak - mondta.

Hozzátette: ez az egyik oka annak, hogy Boldvára érkezett, a másik pedig az, hogyan lehet a helyi romákat - nemcsak Boldván, hanem más árvíz sújtotta településen is - bevonni az újjáépítésbe.

Olyan munkaprogramra van szükség az újjáépítés kapcsán, hogy ha lehetséges, mindenki tudjon a saját házán dolgozni, hiszen amit maga épít, sokkal jobban becsüli - vélekedett az államtitkár.

Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, egyben a megyei védelmi bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a májusi árvíz utáni helyreállítási munkálatokat alig tudták megkezdeni a településen, máris jött a következő rekord nagyságú árvíz.

A tapasztalatok alapján olyan megoldásokat javasolnak majd, amely nem a védekezésre, hanem a megelőzésre összpontosul. A lakhatás feltételeinek biztosítása ezen a területen a legfontosabbak - fogalmazott Ódor Ferenc, bár nagyon nagy károk vannak a mezőgazdaságban is, de a mindennapi élet feltételeinek biztosítása elengedhetetlen - részletezte.

Hozzátette: jelenleg az árral a megye déli részén küzdenek - Bőcs, Ónod, Muhi. Azt mondta, mikor a vész elvonult és az újjáépítés következik - például Felsőzsolcán és más településeken - olyan programot kell kidolgozni, amely munkalehetőséget is jelent az ott élőknek.

Arról is szólt, hogy az árvízi védekezésben elsősorban a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Példaként említette a boldvai záportározó megépítését, ami megoldhatná a helyiek gondját.

Kitért arra is, hogy az árvíz elleni védekezők elhelyezését az érintett önkormányzatok a lehetőségekhez képest a legjobban igyekeztek megoldani. Ahová csak el tudott jutni az élelem, mindenhol ott volt - cáfolta Ódor Ferenc azt a hírt, hogy éhesek lettek volna a védekezők.

A kitelepítések miatt érintett házakat fegyveres rendőrök vigyázzák. Egy gondot tapasztalt ő maga személyesen, mondta, mégpedig az eső utáni napsütésben, a víz mellett sokan leégtek a tűző napon. Nem voltak luxuskörülmények, de a kiköltöztetettek sem kaphattak luxusellátást - fűzte hozzá.

Balog Zoltán államtitkár a polgármesteri hivatalban tájékozódott a boldvai helyzetről, a megbeszélésen részt vett Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke, Ódor Ferenc, Demeter Zoltán, a sajószentpéteri választókörzet fideszes országgyűlési képviselője, valamint Csabai Gyula boldvai polgármester.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt