2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Uniós források a romák társadalmi befogadásának elősegítéséért
2010. 06. 04. 00:00

Járóka reményét fejezte ki továbbá, hogy a program sikeres lesz és kiállja majd az értékelés próbáját.

Az Európai Parlament három legnagyobb frakciója által közösen indítványozott kétéves kísérleti program célja olyan intézkedések kidolgozása, amelyek a meglévő tapasztalatokra alapozva elő tudják mozdítani a romák integrációját oktatási, társadalmi és gazdasági intézkedések révén, határon átívelő együttműködéssel és a helyes gyakorlatok megosztásával. A program végrehajtását felügyelő Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatósága tavaly júliusban nyitotta meg pályázati kiírását három témakörben: kora gyermekkori oktatás, mikrohitelezés és figyelemfelhívó kampányok lebonyolítása.

A három győztes civilszervezet - Roma Oktatási Alap, Kiútprogram Zrt. és a Spolu Alapítvány - képviselői ma délután írták alá a megegyezési okmányokat az Európai Bizottsággal, ezzel hivatalosan is útnak indítva a programot.

Járóka Lívia, aki az Európai Néppárt részéről kezdeményezője volt a kísérleti programnak, az aláírási ünnepségen elmondta, hogy az EU-ban sok kezdeményezést csupán a kormányok és profitérdekelt lobbycsoportok hurráoptimista beszámolói hatására ismernek "jó gyakorlatként", ezért mindhárom területen hatalmas szükség van valódi eredményekre.

Járóka reményét fejezte ki továbbá, hogy a program sikeres lesz és kiállja majd az értékelés próbáját, valamint, hogy mint a romák társadalmi befogadásával kapcsolatos uniós stratégia jelentéstevője az Európai Parlamentben, építhet majd a projekt tapasztalataira.