2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tatárszentgyörgyön jártak a német labdarúgók
2010. 05. 29. 00:00

Tavaly február 23-ára virradóra Tatárszentgyörgyön sörétes fegyverekkel agyonlőttek egy 27 éves férfit és ötéves kisfiát, amikor Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból menekültek.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki maga is a helyszínen volt, az MTI-nek elmondta: a labdarúgók focimezeket és labdákat vittek az általános iskolásoknak, és jelenlétükkel akarták demonstrálni, hogy elítélik a romák ellen elkövetett erőszakot, és szolidaritást vállalnak a megtámadott családokkal.

Tavaly február 23-ára virradóra Tatárszentgyörgyön sörétes fegyverekkel agyonlőttek egy 27 éves férfit és ötéves kisfiát, amikor Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból menekültek.

A Verband Deutscher Sinti und Roma német szervezet, az International Bau Orden (IBO) nemzetközi önkéntesei és a magyar Phralipe Független Cigány Szervezet május 16-án kezdték meg a teljesen kiégett ház felújítását.

Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese az MTI-nek szombaton elmondta: tavaly októberben kereste meg a német labdarúgó-szövetség és a legnagyobb német roma civil szervezetet, hogy a magyarországi gyilkosságsorozat áldozatainak segítséget nyújtsanak. A két szervezet delegációja végigjárta a támadássorozat mind a kilenc helyszínét, és mint Daróczi Ágnes elmondta, "elborzadtak", hogy magukra hagyva, milyen körülmények között élnek a hátramaradott családtagok. Akkor döntöttek úgy, hogy egy rekonstrukciós programot indítanak, és elsőként a tatárszentgyörgyi otthont újítják fel. A sportszövetség bízva a sport és a labdarúgás integratív erejében, a pénzgyűjtő akció és támogatás mellett a saját eszközeivel is hozzájárul a romák és a többség közötti feszültségek csökkentéséhez.

Daróczi Ágnes tájékoztatása szerint a kiégett ház nyílászáróit kicserélik, újra vakolják és szigetelik. Azt szeretnék elérni, hogy a többi áldozat megsérült vagy megsemmisült házát is önkormányzati és civil támogatással újra tudják építeni, vagy ha az emlékek miatt a családtagok nem tudnak ott maradni, máshol új házat vásárolhassanak vagy építhessenek. A Phralipe ehhez egy elkülönített számlaszámot is nyitott, ahová várják a felajánlásokat. Tájékoztatása szerint június 18-án egy újabb támadás helyszínén kezdik meg a felújítási munkát.

A német focistákkal együtt megjelent Tatárszentgyörgyön Alex Schikowski német származású művész is, aki egy budapesti iskolában német- és művészettanárként dolgozik, és egy 3,4 méter széles és 5 méter magas faragott szobrot készített "Róbert és Robika" címmel a település egyik közterére, a helyi önkormányzat azonban nem engedte felállítani az alkotást.

A romák elleni támadássorozatot a gyanú szerint négy férfi követte el, tavaly augusztusban fogták el őket Debrecenben, és azóta előzetes letartóztatásban vannak. A nyomozás adatai szerint összesen kilenc fegyveres és Molotov-koktélos támadást hajtottak végre romák ellen az ország különböző településein, amelyek során hatan vesztették életüket, és öten életveszélyesen megsérültek.