HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tatárszentgyörgyön jártak a német labdarúgók

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  tatárszentgyörgy
2010 Május 29    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A tatárszentgyörgyi romagyilkosság helyszínén járt a német labdarúgó-válogatott delegációja szombaton, a magyar-német barátságos labdarúgó-mérkőzést megelőzően; a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) küldöttsége azért utazott a Pest megyei településre, hogy a tavaly februári támadás során kiégett ház újraépítésében segédkezzen, és ajándékot adjon az iskolásoknak.


Hirdetmény

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki maga is a helyszínen volt, az MTI-nek elmondta: a labdarúgók focimezeket és labdákat vittek az általános iskolásoknak, és jelenlétükkel akarták demonstrálni, hogy elítélik a romák ellen elkövetett erőszakot, és szolidaritást vállalnak a megtámadott családokkal.

Tavaly február 23-ára virradóra Tatárszentgyörgyön sörétes fegyverekkel agyonlőttek egy 27 éves férfit és ötéves kisfiát, amikor Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból menekültek.

A Verband Deutscher Sinti und Roma német szervezet, az International Bau Orden (IBO) nemzetközi önkéntesei és a magyar Phralipe Független Cigány Szervezet május 16-án kezdték meg a teljesen kiégett ház felújítását.

Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese az MTI-nek szombaton elmondta: tavaly októberben kereste meg a német labdarúgó-szövetség és a legnagyobb német roma civil szervezetet, hogy a magyarországi gyilkosságsorozat áldozatainak segítséget nyújtsanak. A két szervezet delegációja végigjárta a támadássorozat mind a kilenc helyszínét, és mint Daróczi Ágnes elmondta, "elborzadtak", hogy magukra hagyva, milyen körülmények között élnek a hátramaradott családtagok. Akkor döntöttek úgy, hogy egy rekonstrukciós programot indítanak, és elsőként a tatárszentgyörgyi otthont újítják fel. A sportszövetség bízva a sport és a labdarúgás integratív erejében, a pénzgyűjtő akció és támogatás mellett a saját eszközeivel is hozzájárul a romák és a többség közötti feszültségek csökkentéséhez.

Daróczi Ágnes tájékoztatása szerint a kiégett ház nyílászáróit kicserélik, újra vakolják és szigetelik. Azt szeretnék elérni, hogy a többi áldozat megsérült vagy megsemmisült házát is önkormányzati és civil támogatással újra tudják építeni, vagy ha az emlékek miatt a családtagok nem tudnak ott maradni, máshol új házat vásárolhassanak vagy építhessenek. A Phralipe ehhez egy elkülönített számlaszámot is nyitott, ahová várják a felajánlásokat. Tájékoztatása szerint június 18-án egy újabb támadás helyszínén kezdik meg a felújítási munkát.

A német focistákkal együtt megjelent Tatárszentgyörgyön Alex Schikowski német származású művész is, aki egy budapesti iskolában német- és művészettanárként dolgozik, és egy 3,4 méter széles és 5 méter magas faragott szobrot készített "Róbert és Robika" címmel a település egyik közterére, a helyi önkormányzat azonban nem engedte felállítani az alkotást.

A romák elleni támadássorozatot a gyanú szerint négy férfi követte el, tavaly augusztusban fogták el őket Debrecenben, és azóta előzetes letartóztatásban vannak. A nyomozás adatai szerint összesen kilenc fegyveres és Molotov-koktélos támadást hajtottak végre romák ellen az ország különböző településein, amelyek során hatan vesztették életüket, és öten életveszélyesen megsérültek.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt