HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár: nem kell cigánynak lenni, hogy az ember megvédje a családját!

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ercsi
2010 Május 26    Forrás: hirextra.hu


Ez a cikk archív

Az L. család kedden délelőtt a Országos Cigány Önkormányzat elnökéhez fordult segítségért az őket ért vádak tisztázásában. A szervezet elnökével, Kolompár Orbánnal beszélgettünk az ercsi támadásról és annak sajtóvisszhangjáról.


Hirdetmény

Mi történt az L. családdal folytatott megbeszélésen?

Tájékoztattak engem a történtekről és főleg jogi segítséget kértek az Országos Cigány Önkormányzattól. Mivel az ügy részleteit nem ismerjük pontosan, türelmet kértem a családtól, meg kívánjuk hallgatni a másik felet is, azaz Ercsi polgármesterét és a rendőrséget.

A médiában nagyon sok rémhír terjeng torokátvágásról és lincselésről, valamint az eset körülményei is tisztázatlanok, ezért véleményalkotás előtt szeretnénk tisztábban látni a körülményeket. Az OCÖ nem egy nyomozó hatóság, de ha valaki hozzánk fordul egy ilyen, vagy hasonló esetben, akkor meglehetősen körültekintően szoktunk eljárni. Mindaddig nem kommentáljuk az ügyet, amíg a lehető legtöbb részletet nem tudjuk az ercsi támadásról.

Az OCÖ tehát a nyomozás eredményeire vár.

Természetesen. A család elmondása alapján azonban meglehetősen durvának tűnik az eset. Az őket ért támadást a család a romagyilkosságokhoz hasonló támadásnak vélte. Az a család előnyére szolgál, hogy a támadás után ők hívták rögtön a mentőket és a rendőrséget, ezért a szándékosság gyakorlatilag kizárható. Cáfolta az L. család azt a sajtóinformációt, mely szerint bármilyen kapcsolat lett volna közöttük és az áldozat között.

Az elkövetkező 1-2 napban az OCÖ médiastábja is meglátogatja a helyszínt, több embert meg fognak kérdezni, de a szakértői anyagok rendelkezésre állásáig várakozó állásponton vagyunk. Ebben a szakaszban a családot lelkiekben segítünk, pszichológust biztosítunk számukra. A család idős hölgy tagját viselte meg az eset, úgy néz ki, még nem tudta kiheverni azt a szörnyűséget, ami történt.

Tart-e attól, hogy az ellentétek szítására használják fel ezt az esetet?

Nézze, Magyarországon minden elképzelhető. Az elmúlt időszakban nagyon sok olyan esemény történt, amit egyes politikai körök felhasználtak szavazatok szerzésére. Ezért nem tartom szerencsésnek a helyi szocialista polgármester megnyílvánulását, hogy még a konkrét tények megismerése nélkül, a rendőrségi szakvélemények ismeretének hiányában ilyen negatív hangot ütött meg a roma családdal kapcsolatban. Ez mindenképpen hagy maga után némi kívánnivalót.

De az elmúlt két hétben több dolog történt az ország területén, például egy Heves megyei család ablakán Molotov koktélt dobtak be, Kiskunmajsán horogkeresztet festettek a helyi kisebbségi önkormányzat ajtajára.

Ezek az esetek nyilván annak is köszönhetőek, hogy közelednek az őszi önkormányzati választások és egyesek provokációként használják ezeket az eszközöket. Arra kérem a roma embereket, hogy maradjanak nyugton és ne üljenek fel a politikai provokációknak. Higgadt kell maradjon a roma társadalom és a rendőrség segítségét kell kérje a visszás esetekben.

Mi a véleménye arról, hogy egyes sajtóorgánumok az ercsi támadás másnapján már lincselésről szóltak, vagy torokelvágásról beszéltek, amit azóta a rendőrség is cáfolt?

Az eddig megismert körülmények számomra azt mutatják, hogy a család ártalmatlanná akarta tenni a támadót. Ezt mindenképpen mérlegelnie kéne az igazságszolgáltatásnak.

Óva inteném az egyes felelőtlen, uszító magatartást tanúsító embereket és médiumokat, hogy megpróbálják másként beállítani az eseményeket. Nyugvópontra kellene helyezni a romák és nem romák viszonyát Magyarországon, abba kellene hagyni az uszítást, hiszen korábban ez több halálos áldozatot követelt, ami egyáltalán nem hiányzott az országnak.

Felelősségteljes magatartás lenne kívánatos az ügy tálalásában?

Nem kell ahhoz cigánynak lenni, hogy az ember megvédje a családját. Úgy gondolom, hogy ez nem roma kérdés: hajnali kettő órakor mit keres egy idegen ember vegyszerrel, vegyvédelmi ruhába beöltözve egy család házában? Úgy gondolom, nem lenne szabad az események kiindulópontját eltorzítani, mert beláthatatlan következményei lehetnek.

A rendőrségi anyagokban ráadásul semmi nyoma sincsen a szándékos emberölésnek, mégis több médium ennek ellenkezőjét közölte. Ki fogja vállalni a felelősséget, ha egy újabb hasonló eset fog történni? Melyik újságíró fog kiállni és elmondani, hogy "bocs, fiúk, elcsesztem"?

Ne ferdítsék el a valóságot, bízzák az igazságszolgáltatásra, hiszen a rendőrség a nyilatkozatok alapján teszi a dolgát.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”

  • Átadták az idei Nemzetiségekért díjat

  • Államfői díszebéden volt Farkas Félix szószóló és Balogh János ORÖ-elnök

  • Cigányellenes a miskolci önkormányzat - első fokon nyert a TASZ

  • Caramel elmesélte, milyenek voltak a karácsonyok gyermekkorában, a cigánytelepenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt