2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ercsi: megszólalt az L. család
2010. 05. 25. 00:00

Az első hírek még egy ercsi családot ismeretlen eredetű gázzal lepermetező férfiról szóltak. Később már arra fektették a hangsúlyt, hogy a megtámadott cigány család agyonverte a permetező férfit.

Elgázosítás?

Máris fellángolt a vita az ercsi L. családot ért támadás és annak végkimenetele körül. A szombat este történt esetet az első hírek még egy ercsi családot ismeretlen eredetű gázzal lepermetező férfiról jelentettek.

Órákkal később a híradások, riportok már arra fektették a hangsúlyt, hogy a megtámadott cigány család agyonverte a permetező férfit, két nap után pedig ott tartunk, hogy az L. család már támadójuk torkát is átvágta. Az ügyben megszólaló Szabó Tamás, Ercsi szocialista polgármestere hétfőn a város tisztességes embereinek életét rettegésben tartó családként démonizálta a L. családot.

Közben egyre kevesebb szó esik arról, mi történhetett azon a szombat éjszakán: a vita beleterelődött a cigány-magyar konfliktus mocsarába. Érdemes lenne véleményalkotás előtt megvizsgálni a szombat éjjel történt támadás körülményeit, talán sok kérdésre választ ad, esetleg Szabó polgármester úr is elgondolkozik azon, mit ért "család" alatt.

A HírExtra a támadást "szenvedett", máshogy fogalmazva a támadót "agyonverő" L. család tagjaival készített exkluzív riportot. Az eset után a család több tagja egy ercsihez közeli faluban élő rokonokhoz utazott. A HírExtra tudósítója ebben a faluban találkozott a Fejér Megyei Hírlap szerint könnyebb sérülést szenvedett L. István gyermekeivel, L. P.-vel és L.Z.-vel.

Ezután együtt utaztak meglátogatni a dunaújvárosi kórházban fekvő Istvánt és az éppen a kórteremben tartózkodó feleségét, Annamáriát, valamint a támadáskor szintén a házban tartózkodó unokájukat és dédunokájukat.

Fúrógép, zseblámpa, tőr

A kopott Ladában Dunaújváros felé robogva L. Z., L. István fia mesélt a történtekről: "nem voltam ott szombat éjjel, majd apum a kórházban elmondja, hogy mi történt. Anyám telefonált éjjel, hogy mi történt, rögtön odasiettünk. Akkor már kint voltak a rendőrök és a mentők. Apámat elvitték a kórházba, anyám és testvéreim is vele mentek. Én maradtam a háznál, hogy segítsek a rendőröknek a helyszíneléskor".

L.Z. Elmondta, hogy a családot megtámadó férfit gázálarcban találták meg a földön fekve, több réteg ruhában, könyékig érő gumikesztyűben, táskával. Elmondása szerint a férfiról 3 terepszínű nadrágot és 3 terepszínű kabátot szedtek le a rendőrök. Ezen kívül volt még gázálarc, sapka és egy könyékig érő vegyvédelmi gumikesztyű, valamint gumicsizma is a férfin, "egy nagy zsákban fértek csak el a cuccai, én tartottam, amikor a rendőrök beletették."

A férfi elmondása szerint a permetező ember táskájában találtak egy akkumulátoros fúrógépet, egy zseblámpát és egy tőrt. "A férfi hátán nem hagyományos permetezőgép volt, hanem egy porral oltó palack, aminek a végén egy műanyag cső lógott ki és a végén volt egy szabályozó szelep is"- mondta L.Z.

"Egész éjjel le volt zárva a környék, csak reggel tudtunk odamenni apámék házához"- mondja L.P., aki az Ercsivel szomszédos faluban lakik. Állítása szerint reggel mintegy 10 percet töltöttek bent a lakásban - pizsamát, törölközőt, tisztálkodó szereket szedtek össze kórházba szállított apjuknak-, majd a házban terjengő szúrós szagot nem bírták tovább. "Azóta is érzem a torkom, nehezen kapok levegőt olyan, mintha folyamatosan nyomná valami."

A kutya ugatott

Közben megérkeztünk a dunaújvárosi kórház épületéhez. Egy 4. emeleti kórteremben találtuk meg L. Istvánt, aki első ránézésre sem tűnt könnyű sérültnek: jobb szeme bekötve, arcának nagy részén és mellkasán mart sebekkel. A rokonok elmondása szerint a támadás óta nagyon nehezen kap levegőt, az orvosok egyelőre nem tudják megmondani, visszanyeri-e látását jobb szemére.

A láthatóan gyenge állapotban lévő sérült a következőképpen emlékezett vissza a történtekre:

"Kimentem a konyhába tejet inni éjjel egy körül, majd elszívtam egy cigit és visszamentem lefeküdni aludni. Egyszer hallom, a kutya ugat. Kimegyek, hátha elszabadult a ló. Hát egyszer látom, hogy a kisház sarkánál gyün velem szemben valaki. Volt rajta valami álarc, és közeledett. Megkérdeztem, hogy maga mit keres itt? Majd mindjárt megtudod!- válaszolta, aztán már nyomatta is, tiszta sugárban! Olyan vastagságú cső volt a kezében, mint az a gázcső, amit a gázpalackra szerelnek. Utána elkiabáltam magam. A lányom kiugrott a házból, kezébe vett egy botot és ütötte. Fújta a lányt is az ember, meg befújt a házba is, oda akart a legjobban bemenni. Nem tudom, hogy hogy történt a többi."

István felesége szerint a támadó nem tudhatta, hogy egyik lányuk a házuk mellett található melléképületben, a "kisházban" lakik. "Az apja kiabált és a lány gyorsan kiugrott a házból, erre nem számított az illető. Én, ez a lány és a két éves picije akartunk kimenekülni a házból, amikor István kiabált, de nem tudtunk kimenni, mert ott állt az ajtóban az illető és fújt. Ekkor kapta be az ütést, amitől elterült. Magamhoz kaptam az egyik kicsit és kirohantunk az utcára, de akkor már alig kaptunk levegőt. Amikor telefonáltunk a rendőröknek, akkor vettük észre, hogy az ember még mindig ott fekszik az ajtó előtt. Ezután hívtam az ügyeletes orvost is, hogy jöjjenek ki és nézzék meg."

Fűkasza

Nem tudják elképzelni, mi lehetett a támadó indítéka. Az 54. éves L. István rokkantnyugdíjas, felesége meg is mutatta a férfi eldeformálódott lábfejét. Elmondásuk szerint a férfi fizikailag képtelen átugrani például egy kerítésen, hogy ellopjon egy fűkaszát (a híradások arról szóltak, hogy a gázzal támadó férfinál az utolsó csepp volt, hogy meglovasították a nemrég vásárolt elektromos fűkaszáját).

L. Annamária elmondta, férje régóta lovakkal foglalkozik. Egyik lánya (akit a híradások ismeretlen személyként említenek), Karolina 3 napja költözött hozzájuk gyermekeivel, mert az Ercsi más részén lévő lakásukból kilakoltatták. A rendőrség őt gyanúsítja hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssel, 72 órás vizsgálati fogságban tartják Székesfehérváron. A dulakodás során L.K is kapott a permetből, légzési panaszai és az arcán keletkezett sérülések miatt a rendőrök engedélyezték orvosi ellátását.

Áram volt a kerítésben?

Az ügyben megszólalt az ercsi polgárőrség egy tagja, aki szerint a család évek óta haragos viszonyban állt a permetező férfival. A polgárőr állítása szerint a támadás során elhunyt személy többször rajtakapta a család tagjait falopás közben, akik ezért életveszélyesen megfenyegették. L. István két fia a HírExtra kérdésére cáfolta, hogy ismerték volna a vegyszeres támadót. Hozzátették, bármilyen indítéka is lehetett a támadónak, nem értik, hogy miért az ő családjukat választotta ki. "Azt mondják, hogy áramot vezetett a kerítésébe és figyelmeztető táblát rakott ki rá. Apám dongalábú, járni is nehezen tud, nemhogy átugorjon azon a kerítésen kaszát lopni. A ház a teleptől távol esik, apám lakik benne a feleségével és 5 lánnyal."

Az ügyben megszólaló ercsi polgármester, Szabó Tamás a várost évek óta rettegésben tartó családról beszélt L.-ékról. A család tagjai szerint Ercsiben vannak bűnözők, régi és mindennapos a konfliktus a magyar és a cigány lakosság között. Azonban kérdőre vonták a polgármester családról alkotott elképzeléseit: "Család apám, anyám és a lány testvéreim és unokáik. De ugyanígy azt is mondhatjuk, hogy egész Ercsi egy család (itt az ercsi romákra gondolt L.P.- a szerk.). Apámék jó szándékú emberek, de van a városban nagyon sok rossz ember is. Biztosan oka volt annak, hogy ez az ember ilyent követett el, de azt nem a mi családunk okozhatta."

Bizonytalan nyílvánosság

A L. család szombat óta folyamatosan figyelemmel kíséri a híradásokat. Véleményük szerint az egyelőre ismeretlen vegyi anyaggal permetező férfi tettét előre megfontoltan követte el. Nehezen tudják elképzelni, hogy a férfi hirtelen ötlettől vezérelve öltött volna magára 3 réteg védőruhát, sapkát, gázálarcot és úgy indult volna el az eddig szintén ismeretlen módon elkészített permetező géppel. A táskájában talált fúró és zseblámpa is arra utalhat, hogy a házban alvókra akarta fújni a gyilkos permetet. "Csak a szerencsén múlott, hogy nem maradtunk ott mindannyian"- mondta még a kórházban L. István felesége.

Az elmúlt napokban kialakult vita nyomán azonban a család tagjai úgy döntöttek, hogy a nyilvánossághoz fordulnak: szeretnék tisztázni az őket ért vádakat. Állításuk szerint a legtöbb ember hasonlóan cselekedne, ha éjjel, álmukban rájuk törne a házukban egy mérges gázt permetező férfi.

"Rosszul esik, hogy mindenki úgy beszél, hogy a cigányok megint gyilkoltak, pedig minket akartak elgázosítani a saját házunkban."

A család tagjai kedd reggel találkoztak az Országos Cigány Önkormányzat vezetőjével, Kolompár Orbánnal. Méltányos hírközlést várnak a médiától, nem szeretnék, ha esetük