2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigánypasztorációs találkozó Gödöllőn
2010. 05. 25. 00:00

Az idei évben, szakítva az eddig hagyományokkal, nem egyetlen nagy országos összejövetelt tartanak a szervezők, hanem több regionális találkozót.

Délelőtt, a tanúságtételek között felszólalt Balázs József, Kunmadaras cigány származású plébánosa, aki arról beszélt, hogy a szemináriumi éveit megnehezítette cigány származása, de Krisztus segítségével és útmutatásával mára megerősödve végzi lelkészi munkáját cigány és nem cigány hívőivel egyaránt. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatosan is, hogy a jövőben több cigány fiatalember választja a papi hivatást.

Balázs József édesanyja, Balázsné Zsuzsanna elmondta, úgy képzelte fia jövőjét, hogy megnősül, majd gyermekei születnek, s bár akkor nagy megdöbbenéssel vette tudomásul a családjuk, hogy fiúk papi hivatást választ, mára megbékült fia döntésével és támogatja. Vele hasonló helyzetbe kerülő anyáknak azt üzeni, hogy papként kevésbé veszítette el fiát, mintha családot alapított volna.

Dúl Géza atya, cigánypasztorációs megbízott a témával kapcsolatosan úgy fogalmazott, óriási fölfedezés számára, hogy van olyan cigány származású kispap, akinek akkor született a hivatása, amikor megpillantotta a cigányok és nem cigányok egyházban való egymásra találását. Szerinte, mintegy ennek a harmonikus kapcsolatnak építésére, testvériségére kapott hívást.

Jelzésértékű, hogy a Szentlélek már régen ezen a nyomon építkezik. Mi csak most kezdjük felfedezni. - zárta mondanivalóját.

Mindeközben a gyermekeknek játszóház és sportolási lehetőséget kínáltak a szervezők, illetve délután a csoportok tánc vagy próza műfajban produkcióikat adhatták elő.

Az idei évben, szakítva az eddig hagyományokkal, nem egyetlen nagy országos összejövetelt tartanak a szervezők, hanem több regionális találkozót. A középső régió gödöllői összejövetelén túl, két másik találkozót is terveznek, a keleti régióban: Nyíregyházán, a dél-dunántúli régióban pedig Alsószentmártonban, még az ősz folyamán.