HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánypasztorációs találkozó Gödöllőn

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Május 25    Forrás: Kissné Oláh Anita - RomNet


Ez a cikk archív

"Olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok" címmel, cigány - nem cigány találkozót rendezett e hétvégén a MKPK Migrációs irodája, a Ceferino Ház, valamint a Váci Egyházmegye cigányevangelizációs irodája Gödöllőn. A találkozón részt vettek, illetve a misét celebrálták Beer Miklós váci megyéspüspök és Székely János püspök, utóbbi a MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának elnöke. Említésre méltó, hogy a két püspök aktív jelenléte a találkozón és a cigány közösséggel kialakított kapcsolatuk nem protokolláris jellegű volt, mind végig beszélgetés és ismerkedés céljából elvegyültek a tömegben.


Hirdetmény

Délelőtt, a tanúságtételek között felszólalt Balázs József, Kunmadaras cigány származású plébánosa, aki arról beszélt, hogy a szemináriumi éveit megnehezítette cigány származása, de Krisztus segítségével és útmutatásával mára megerősödve végzi lelkészi munkáját cigány és nem cigány hívőivel egyaránt. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatosan is, hogy a jövőben több cigány fiatalember választja a papi hivatást.

Balázs József édesanyja, Balázsné Zsuzsanna elmondta, úgy képzelte fia jövőjét, hogy megnősül, majd gyermekei születnek, s bár akkor nagy megdöbbenéssel vette tudomásul a családjuk, hogy fiúk papi hivatást választ, mára megbékült fia döntésével és támogatja. Vele hasonló helyzetbe kerülő anyáknak azt üzeni, hogy papként kevésbé veszítette el fiát, mintha családot alapított volna.

Dúl Géza atya, cigánypasztorációs megbízott a témával kapcsolatosan úgy fogalmazott, óriási fölfedezés számára, hogy van olyan cigány származású kispap, akinek akkor született a hivatása, amikor megpillantotta a cigányok és nem cigányok egyházban való egymásra találását. Szerinte, mintegy ennek a harmonikus kapcsolatnak építésére, testvériségére kapott hívást.

Jelzésértékű, hogy a Szentlélek már régen ezen a nyomon építkezik. Mi csak most kezdjük felfedezni. - zárta mondanivalóját.

Mindeközben a gyermekeknek játszóház és sportolási lehetőséget kínáltak a szervezők, illetve délután a csoportok tánc vagy próza műfajban produkcióikat adhatták elő.

Az idei évben, szakítva az eddig hagyományokkal, nem egyetlen nagy országos összejövetelt tartanak a szervezők, hanem több regionális találkozót. A középső régió gödöllői összejövetelén túl, két másik találkozót is terveznek, a keleti régióban: Nyíregyházán, a dél-dunántúli régióban pedig Alsószentmártonban, még az ősz folyamán.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt