HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Boldván most az iszap és a sár az úr

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  boldva
2010 Május 22    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Már nincsenek víz alatt Boldva lakóházai, de a valódi károkkal csak most szembesülnek a Borsod megyei település lakói; az iszap és a sár a lakásokban és az udvaron bokáig ér, a fertőtlenítést a falu lakóházai között már megkezdték - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen járva szombaton.


Hirdetmény

Az elmúlt hetek heves esőzései miatt kilépett medréből az Ördög-patak, és főként a falu szélén lévő cigánytelepen tombolt az amúgy szelíd vízfolyás a házak között. A romák által lakott falurész mintegy 130 háza közül majd százat vett körbe, az udvarokon méteres magasságban hordta magával a szemetet, áztatta az amúgy is gyenge minőségű, "szocpolból" épített házakat.

A házak előtti árkokból még mindig szivattyúzzák a vizet, de az udvarokon már nincs víz. A lakások takarítását az ideiglenesen kiköltöztetett, a nap folyamán otthonukba visszatért lakók takarítják. Az árvízkárok felszámolásán dolgozó szakemberek megkezdték a fertőtlenítést és a klórmész osztását a lakosok között. A közterületen felgyülemlett iszap eltakarítása után az utakat is fertőtleníteni kell, mert nemcsak a szennyvízcsatornába ömlött be a kiáradt patakból a víz, de kimosta az udvari mellékhelyiségeket is.

Szombat már csak a sár, az ázott falak és a kerítésre kiakasztott, száradó ruhák emlékeztettek arra, hogy az Ördög-patak áradása miatt majdnem egy hétig állt víz alatt a Borsod megyei Boldva cigánytelepe, és lassan kezd visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba.

Helyi romák arról panaszkodtak, hogy elázott a bútoruk, a ruhájuk, nem tudják átöltöztetni gyermekeiket, azok pedig, akik a boldvai művelődési házban lettek ideiglenesen elszállásolva, nem tudnak hazatérni.

Elkeseredésükben a szomszédos város, Edelény független polgármesteréhez fordultak segítségért, "ismert emberként" járjon közbe, hogy használt ágyakat és ágyneműket kaphassanak. Molnár Oszkár polgármester az MTI-nek ezzel kapcsolatban elmondta, szombat délután három órakor jutott a tudomására, hogy a boldvai romatelepen élők szeretnének visszaköltözni ideiglenes szállásukról. Mivel információi szerint a boldvaiak bútorai eláztak, ezért próbált meg segíteni, és felhívni a figyelmet arra, hogy akinek használható, de már használaton kívüli ágya van, segítsen a bajbajutottakon. Közölte: a boldvai önkormányzathoz, illetve a megyei katasztrófavédelmi központba juttathatják el a bútorokat.

A településről kiköltözött emberek egy része Edelényben pakolta le kimenekített ingóságát. A boldvai romák, akik már többször szembesültek az Ördög-patak okozta áradással, az Országos Cigány Önkormányzattól is segítséget várnak: a roma érdekképviseleti szervezettől elsősorban ruhaneműket kérnének.

Hétfőn a településen járt Bajnai Gordon ügyvezető kormányfő, aki azt mondta, a borsodi település európai uniós pályázat segítségével megoldhatja a folyamatosan visszatérő árvízi gondokat, egy záportározó megépítésére ugyanis pályázott az önkormányzat, de ennek megvalósításához egy vagyonkezelői dokumentum kell még.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt