2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Harlemi integrációs programmal lehetne segíteni a magyar romák helyzetén
2010. 04. 24. 00:00

A nagykövet azt is elmondta, hogy a magyarországi átültetésről szóló elképzelést a magyar kormány támogatja.

Szombati Béla - a konferencia ötletadója - elmondta: a 70-es években, New York akkor kimondottan rosszhírű negyedében, Harlemben indult a Harlem Children's Zone nevű program, amely Bill Clinton elnöksége idején futott fel. A program sikeres volt, "az egykori és a mostani Harlem között ég és föld a különbség, a kerület elindult a középosztályosodás útján" - tette hozzá.

A programra Szombati Béla tavaly "talált rá". Az tetszett meg neki, hogy átfogó megközelítésről van szó, amelyben sok kérdéssel foglalkoztak: kezelték az egészségügyi ellátás, a munkahelyteremtés, a diszkrimináció és a bűnözés elleni küzdelem kérdéseit is. Rámutatott: a program az oktatásra fókuszál, a gyerekekkel már az iskola előtt, 3 éves kortól foglalkoznak.

"Ez reményeim szerint nagyon jó eszköz lehet arra, hogy a megoldás irányába haladjunk" - mondta a nagykövet.

Megjegyezte: a két ország, a két helyzet között különbségek, de hasonlóságok is vannak. Az amerikai integrációs program nagyvárosi közegben működött, és működik ma is. Magyarországon is vannak olyan, magas arányban romák lakta nagyvárosi közegek, amelyek "sok tekintetben olyan problémákkal küszködnek, amilyenekkel Harlem korábban küszködött" - mutatott rá a nagykövet.

Kifejtette: a Johns Hopkins Egyetemen június 7-8-án rendezendő tanácskozás célja részletesen megvizsgálni, valóban alkalmazható-e Magyarországon a harlemi program. Ha a szakemberek - 14 magyar és tucatnyi amerikai szakértő - úgy látják, hogy a program átültethető, akkor egy másfél-kétéves kísérleti programot lehetne indítani Magyarországra, előreláthatólag valamelyik vidéki nagyvárosban. A program ősztől, az önkormányzati választások után kezdődhetne. Ha sikerrel jár, akkor "nagyobb kifutása is lehet" az ötletnek - fogalmazott a nagykövet.

Kifejtette: az Obama-adminisztráció napirendre tűzte, hogy a harlemi programot annak sikeressége nyomán további 20 amerikai nagyvárosban, például Chicagóban vagy Los Angelesben megismételjék.

A nagykövet azt is elmondta, hogy a magyarországi átültetésről szóló elképzelést a magyar kormány támogatja. Emlékeztetett rá, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök tavaly úgy fogalmazott, a Magyarország előtt álló egyik legnagyobb kihívás a romák integrációja. A kérdés a kormányfő decemberi washingtoni látogatásán is felmerült.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a magyarországi kormányváltás mennyiben befolyásolhatja a kezdeményezést, úgy felelt: "nem gondolom, hogy a politika akadálya lehet a projektnek (...), szakemberek dolgoznak rajta, erősen bízom benne, hogy keresztülvihető".