HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Társai újra látják nevetni a kislétai gyilkosság túlélőjét

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kisléta
2010 április 17    Forrás: nol.hu


Ez a cikk archív

Amikor Tímea megpillant minket a házuk előtti járdán, szó nélkül berohan az ajtón, és ki se jön addig, amíg ott vagyunk. Fél az idegenektől, és nehezen áll szóba olyanokkal, akiket nem ismer. Meg lehet érteni: a most 14 éves lányra és anyjára, a 45 éves Balogh Máriára tavaly augusztusban álmukban lőttek rá a romák elleni sorozatgyilkossággal gyanúsított, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfiak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán.


Hirdetmény

Tímea anyja - aki aznap hajnalban indult volna a helyi dohányföldekre dolgozni - a támadás következtében a helyszínen meghalt, a kislány pedig súlyos sérüléseket szenvedett: többször műtötték, további kezelésekre szorul.

A tragédia óta a nagyanyja, a 76 éves Balogh Istvánné neveli, ő a hivatalos gyámja. A vékony asszony azt mondja, hogy a kislányt hamarosan újabb műtétre viszi Budapestre, ezúttal plasztikai sebészetre, hiszen Tímea arcán, nyakán és mellkasán máig látható hegeket okoztak a puskasörétek.

- A jobb karja annyira megsérült, hogy alig tudja használni. Nem tudom, hogy azt az orvosok rendbe tudják-e majd hozni - teszi hozzá.

Az elmúlt hónapokban kaptak adományokat, pénzbeli támogatásokat az államtól, a helyi önkormányzattól és magánemberektől is. A nagymama havi nyugdíja 47 ezer forint, ennyi pénzből segítség nélkül nem tudná az unokáját etetni és ruházni. Azt mondja: az egyik minisztériumtól ígéretük van arra, hogy Tímea állami támogatással egy házat kap a faluban, de az ügy egyelőre nem halad.

Arra a kérdésemre, hogy mi van azzal az ingatlannal, ahol a gyilkosság előtt a kislány az édesanyjával lakott, Balogh Istvánné azt válaszolja: azt az önkormányzat segítségével felújították, de Tímea nem akar oda visszamenni.

- A testvére fog odaköltözni a családjával - magyarázza. Arra a kérdésemre, hogy a most hetedik osztályos lány mit gondol a továbbtanulásról, a nagymama elmondja: még nem lehet tudni, hogy Tímea a sérült karjával milyen pályára lenne alkalmas.

Pénzes Sándor kislétai polgármestertől megtudom: az önkormányzat minden lehetséges eszközzel segíti a családot. Az iskolában a lány ingyentankönyvet és ingyenebédet kap, egykori otthona felújításának két és fél milliós költségéhez pedig az önkormányzat több mint egymillió forinttal járult hozzá.

- Épp a minap jártak itt Pestről a kancelláriaminisztériumból annak a háznak az ügyében, amit az állam venne a kislánynak - mondja -, ebben is próbálunk egyeztetni, közvetíteni. A nagymama közel van a nyolcvanhoz, már nem tud mindent elintézni egyedül.

Arra a kérdésemre, hogy milyennek ítéli a kislány jövőbeni kilátásait, Pénzes Sándor azt mondja: tudomása szerint egy amerikai magyar házaspár szívesen magához venné Tímeát, hogy ott iskoláztassák, de ő maga nem hiszi, hogy ebből lenne valami. S hogy miért nem? Nagyon egyszerű: a kislány nem akar Amerikába menni.

A lányról azt tartják a vele egyidős kamaszok, hogy az osztályában közepes tanuló, s habár fél az ismeretlenektől, a barátai és az osztálytársai között fel tud oldódni - igaz, nem nagyon beszél arról a szörnyűségről, ami vele és az anyjával történt. Az egyik szomszéd fiú a Bocskai utcában azt mondja róla: már nem olyan letört, mint korábban, és mostanában egyre többször látják nevetni is.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrökCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt