HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Eltemették Daróczi Dávid volt kormányszóvivőt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  daróczi
2010 április 14    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Görög katolikus szertartással, cigány szokás szerint zeneszó mellett, több ezer ember kíséretében vettek végső búcsút Daróczi Dávid volt kormányszóvivőtől a Csepeli Köztemetőben szerdán.


Hirdetmény

A ravatalnál Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök - mint mondta - "jó barátjaként" búcsúzott egykori szóvivőjétől, azt hangoztatva, hogy "Joci", ahogy maguk között mindig is hívták, a csepeli cigánydombról, egy putriból indult és a Parlament legszebb szobájáig, a legmagasabb közjogi szintre küzdötte fel önmagát.

Ez a fiatalember, aki cipelte a szegénységnek és a tehetségnek, a cigány kisebbségi életnek, és nem egyszer a megvetésnek az iszonyatos terhét, ez az ember szerette a hazáját, bízott benne, azért küzdött, hogy jobb legyen a nyomorultnak, a szegénynek, hogy mindenki vállalhassa magát, azt, hogy honnan jött, és ezt tartotta maga előtt kormányszóvivőként is - fogalmazott a volt miniszterelnök búcsúbeszédében.

A szertartásnak csak bizonyos részei voltak nyilvánosak a sajtó és a megjelent mintegy három-négyezer ember számára, így a sírba helyezést és a koporsó lezárását csak a szűk család tagjai és a meghívottak láthatták.

A ravatalozóban tartott szertartás végén a cigányzenekar eljátszotta a magyar himnuszt, majd egy nemzeti lobogót tartó fekete ruhás férfi vezetésével kísérték utolsó útjára Daróczi Dávidot.

Daróczi Dávid mahagóni koporsóját a ravatalozótól a több száz méterre lévő sírhelyéig a 100 Tagú cigányzenekar tagjai roma szokás szerint muzsikaszóval kísérték, ahol nagyapja közvetlen közelében szintén a muzsikaszó hangjaira helyezték végső nyugalomra.

A volt kormányszóvivő búcsúztatásán megjelent és a sírgödrébe virágot dobott a kormány és az MSZP, valamint az SZDSZ ismert képviselői is. Ott volt Bajnai Gordon kormányfő, Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Mesterházy Attila, a szocialista párt kormányfőjelöltje, több államtitkár, a kancellária munkatársai, a volt szóvivő egykori kollégái, de megjelentek színészek, zenészek és a roma és nem roma közélet jeles képviselői is.

Daróczi Dávid sírját több száz koszorú és virágerdő borította. A temetésen megjelent együttérzőket csak a szertartás végén engedték a sírhoz.

Daróczi Dávid nyíltan vállalta és hangoztatta roma származását. Eredeti neve: Daróczi József. Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be. Ezt megelőzően több napilapnál és televíziónál is dolgozott újságíróként, szerkesztőként.

A volt kormányszóvivő, akit a kormány saját halottjának tekintett, április 2-án éjjel egy budapesti Andrássy úti lakásban vetett véget életének.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt