2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Horváth Aladár visszavonul a politikától
2010. 04. 12. 00:00

"Megrázó vereséget szenvedtem és ez érzelmileg letaglóz" - értékelte a vasárnapi voksolás eredményét a roma jogvédő az MTI-nek hétfőn nyilatkozva.

"Megrázó vereséget szenvedtem és ez érzelmileg letaglóz" - értékelte a vasárnapi voksolás eredményét a roma jogvédő az MTI-nek hétfőn nyilatkozva.

Horváth Aladár független jelöltként Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében, Edelény és térségében indult egyéni mandátumért. Az Országos Választási Bizottság adatai szerint a legtöbb szavazatot Daher Pierre, a Fidesz-KDNP közös jelöltje kapta, aki 36,54 százalékot ért el. A második helyen a függetlenként indult Molnár Oszkár, jelenleg még fideszes országgyűlési képviselő végzett 24,14 százalékkal, míg a harmadik Miklós Árpád, a Jobbik jelöltje lett 19,13 százalékos eredménnyel. Gúr Nándor, az MSZP jelöltje 18,7 százalékot ért el, míg Horváth Aladár az utolsó helyen végzett.

Mivel az első helyre került jelölt nem kapta meg a szavazatok több mint felét, a választás nem volt eredményes, így az április 25-ei második forduló dönt az egyéni mandátum sorsáról.

Horváth Aladár az MTI-nek úgy fogalmazott: "ha nincs szükség a politikai szerepvállalásomra, azt egy demokráciában nem szokás erőltetni. Ezért felhagyok a politizálással, új utakat kell keresnem, és keresni a továbblépés lehetőségét."

Megjegyezte: a vasárnapi választással "bezárultak előtte az ajtók", és ezt tudomásul kell vennie. "Vége van valaminek, és ezt nem kell sajnálni" - fűzte hozzá.

Horváth Aladár döntését azzal indokolta, úgy látja, nincs értelme tovább harcolnia a pártok "elnyomó politikájával" szemben, mert bebizonyosodott, "a cigányok szavazatait megvásároló pártaktivisták pénzzel, vagy az uzsorások fenyegetésével befolyásolni tudják a választásokat".

A roma jogvédő nem érti, hogy miért kapott csak 335 szavazatot, holott a kampány során háromezer romával személyesen találkozott a választókörzetben, és sok száz nem roma is támogatásáról biztosította őt, illetve azt a szegénypárti programot, amelyet közösen dolgoztak ki és több százan aláírásukkal is támogatták. Horváth Aladár azt mondta: a romák ugyanolyan arányban mentek el szavazni, mint más választások alkalmával, de szavazatukat a Fidesz jelöltjére adták abban a reményben, hogy majd kormányzó pártként meg tudja őket védeni a Jobbiktól és a gárdától.

Véleménye szerint "a cigányság és a teljes magyar társadalom egy önpusztító végzet felé rohan", de az emberek nem akarnak erre a veszélyre ráeszmélni.

Horváth Aladár azt mondta, a jövőben sokkal szerényebb körülmények között, és lehetőségek mellett tud majd segítséget nyújtani a bajba jutottaknak, mert mint megjegyezte, a Roma Polgárjogi Alapítvány tevékenységét a közelmúltban kénytelenek voltak felfüggeszteni, így a jogvédő szervezet jövője is kérdésessé vált.

Horváth Aladár a miskolci Gettóellenes Bizottság megalakításakor került a közéletbe, 1988-as létrejöttekor a testület vezetője lett. 1989-1993 között a Phralipe Független Cigány Szervezet ügyvivője, majd 1991-1995 között a Magyarországi Roma Parlament elnöke volt.

1990-1994 között az SZDSZ színeiben országgyűlési képviselőként dolgozott. A Roma Polgárjogi Alapítványt 1995-ös megalapítása óta vezeti. A roma jogvédőt 2003-ban az Országos Cigány Önkormányzat elnökének választották, de három hónappal később - vitatott körülmények között - elmozdították tisztségéből.

Horváth Aladár 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök személyes tanácsadója, 2005-ben pedig a miniszterelnöki kabinet Társadalompolitikai Tanácsadó Testületének tagja volt. 2007-ben fél éven át esélyegyenlőségi miniszteri biztosként dolgozott a Gyurcsány-kabinetben.