HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A GDP-t is növelné a romák integrációja - Járóka Lívia sajtóközleménye

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Járóka, córdoba
2010 április 09    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Córdoba ad otthont az Európai Bizottság és a spanyol soros elnökség által közösen szervezett Második Európai Roma Csúcstalálkozónak. A kétnapos eseményen elhangzott beszédében Járóka Lívia európai parlamenti képviselő (Fidesz) egy olyan kötelező erejű uniós stratégia kialakítását sürgette, amely az európai romákat elsősorban nem etnikai kisebbségként, hanem gazdasági célcsoportként azonosítja.


Hirdetmény

Járóka szerint a stratégiának, az egyes ágazati kezdeményezéseket egységes szakpolitikai csomagba foglaló programok révén, határozott lépéseket kell tennie a leszakadó kistérségekben koncentrálódó nyomor enyhítése érdekében.

A Nemzetközi Roma Nap tiszteletére, április 8-án rendezte meg az EU soros elnöki tisztségét betöltő spanyol kormány és az Európai Bizottság a Második Európai Roma Csúcstalálkozót, ahol az uniós intézmények képviselői, valamint a nemzetközi és roma civilszervezetek vezetői egyeztetnek a romák társadalmi befogadását érintő uniós stratégiáról.

Járóka Lívia, a romák társadalmi befogadását célzó uniós stratégia európai parlamenti jelentéstevője és az EP egyetlen roma képviselője a csúcstalálkozón elhangzott beszédében elmondta, hogy az európai romák hasonló problémákkal szembesülnek az EU valamennyi tagállamában. A politikus szerint mivel a diszkrimináció csupán egy a romák társadalmi-gazdasági kirekesztésüket meghatározó számos ok közül, ezért olyan uniós cselekvési tervre van szükség, amely a mélyszegénységben elő romákat elsősorban nem etnikai kisebbségként, hanem gazdasági célcsoportként azonosítja.

Járóka szerint a stratégiának figyelembe kell vennie a kirekesztés erős területi jellegét is, és összetett fejlesztési tervek, valamint az egyes ágazati kezdeményezéseket egységes szakpolitikai csomagba foglaló holisztikus programok révén kell beavatkoznia a leszakadó kistérségekben koncentrálódó nyomor enyhítése érdekében. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy érintett tagállamok egyértelmű elkötelezettségére alapozó, normatív és esetlegesen szankciókat is kilátásba helyező uniós stratégia kialakítása nem csupán lehetséges, de a nemzetközi jog értelmében a területen eddig alkotott "soft law" normák ezt kimondottan előrevetítik.

Járóka Lívia hangsúlyozta, hogy az európai romák teljes körű integrációja egyszerre szükségszerű és jövedelmező befektetés: amennyiben kellő ráfordítás és hosszú távú szakpolitikai programok segítségével a foglalkoztatási szintjük elérné a regionális átlagot, ez önmagában 4-6-%-os GDP növekedést jelentene, amelyből származó bevételtöbblet több mint amennyit bármelyik európai állam például a honvédelemre költ.

A csúcstalálkozót megnyitó "Eredmények és kihívások a romákkal kapcsolatos európai és nemzeti szakpolitikákban" című kerekasztal beszélgetés résztvevői Járóka mellett többek között Trinidad Jiménez García-Herrera spanyol egészségügyi és szociális miniszter, Theodore Ahlers, a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális igazgatója, Kori Udovicki, az ENSZ főtitkár-helyettese voltak.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt