HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Amnesty-felhívás az európai romák diszkriminációja ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  amnesty
2010 április 07    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az európai roma közösségek megkülönböztetése és kirekesztése elleni konkrét lépésekre szólította fel az EU-t és az uniós tagállamokat szerdai állásfoglalásában az Amnesty International (AI).


Hirdetmény

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének Londonban kiadott felhívása szerint - amelyet az AI az unió soros spanyol elnöksége által szervezett córdobai roma csúcs elé időzített - az EU-nak átfogó stratégiát kell kidolgoznia a romák egyenlőségének és diszkrimináció-mentességének biztosítására.

Claudio Cordone, az Amnesty International ügyvezető főtitkára a felhívásban kiemeli: annak ellenére, hogy az európai romák milliói széleskörű diszkriminációtól szenvednek, az EU elmulasztja a felelősségre vonást, amikor a tagállami hatóságok nem tesznek eleget kötelezettségeiknek.

Az uniós vezetőknek konkrét akciótervet kell elfogadniuk a roma közösségek elleni emberi jogi visszaélések kezelésére, szót kell emelniük a rasszista támadások és a gyűlöletbeszéd ellen. Emellett konkrét intézkedéseket kell tenniük az olyan területeken megnyilvánuló diszkrimináció felszámolására, mint a lakhatás, az oktatás, az egészségügyi ellátás és a foglalkoztatás - áll az AI szerdai londoni felhívásában.

Az emberi jogi szervezet külön kitér a romák kényszer-kilakoltatására. Az állásfoglalás szerint a roma közösségeket gyakran megfelelő értesítés, előzetes konzultáció, és más lakáslehetőség felkínálása nélkül dobják ki addigi lakhelyeikről. Ennek következményeként a kényszer-kilakoltatottak sok esetben hajléktalanná válnak, vagy nyomorúságos lakás- és életkörülmények közé kerülnek.

Az Amnesty International Bulgáriát, Görögországot, Olaszországot, Romániát és Szerbiát nevezte meg azon országok között, amelyekben a szervezet romák kényszer-kilakoltatását dokumentálta.

Az AI megemlíti, hogy a romániai Csíkszereda központjából néhány éve száznál több romát költöztettek ki. Legtöbbjüket a város külterületén lerakott fémkonténerekben, egy szennyvízkezelő telep mögött helyezték el, azon a 300 méteres védőzónán belül, amelynek a szennyvíztelepet a román törvények szerint el kell választania a lakott területektől, a mérgező anyagok jelentette veszély miatt. Az áttelepített romák megpróbáltatásai hat éve tartanak - áll az ismertetésben.

A romániai romák kényszer-kilakoltatásáról az Amnesty International már januárban külön 12 oldalas tanulmányt tett közzé, amelyben felszólította a román hatóságokat, hogy haladéktalanul kezdjék meg az évek óta ilyen veszélyes körülmények között élők elköltöztetését ezekről a helyekről.

A szerdai londoni felhívás szerint a roma emberek európai állampolgárok, és nem lehetséges, hogy a XXI. századi Európában másodosztályú polgárok éljenek.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt