HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Sikeres turnét zárt a 100 Tagú Cigányzenekar Franciaországban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  100 Tagú
2010 április 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A párizsi Théatre des Champs Elysées színpadán aratott sikerét követően a 100 Tagú Cigányzenekar azonnal meghívást kapott 2012 januárban újabb öt fellépésre az egyik legnagyobb presztízsű francia koncertterembe - mondta az MTI-nek Beke Farkas Nándor, a zenekar főtitkára.


Hirdetmény

A 25. születésnapját ünneplő 100 Tagú Cigányzenekar franciaországi jubileumi turnéja vasárnap este zárult a Théatre des Champs Elysées-ben, ahol a múlt hét folyamán összesen öt koncertet adott a klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes. A világon egyedülálló zenei formáció az elmúlt három hétben hét francia városban lépett fel, s mindenhol teltház várta.

A 100 Tagú Cigányzenekar nemcsak francia, hanem valamennyi külföldi útját francia menedzsment szervezi, így az együttes 16 éve minden évben visszatér Franciaországba, nemcsak egy-egy koncertre, hanem általában többhetes turnékra, amelyekkel részletesen foglalkozik a francia média is. Xavier Duboc producer szerint fantasztikus hangulat árad a színpadról a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjein, ahol több generáció játszik együtt és sokan egymásnak a rokonai. "Ők valójában egy nagy család" - mondta a France 3 közszolgálati televízió híradójában.

A Le Parisien című napilap szerint "van valami varázslatos" abban, ahogy a "világ leghíresebb cigányzenekara" a színpadon megjelenik. Művészeti vezetőjét, Rigó Buffó Sándort megjelenésében egyenesen Francis Ford Coppolához hasonlította a legolvasottabb fővárosi újság. A prímás felidézte a lapnak, hogy a 100 Tagú megalapításának ötletét idősebb Járóka Sándor temetése adta, amelyen 1985-ben több száz zenész alkotta zenekar kísérte végső útjára a prímáskirályt. Néhány muzsikus akkor úgy gondolta, hogy ne csak ez a fájdalmas esemény hozza össze az ország kiváló zenészeit, hanem koncertképes zenekar formájában rendszeresen együtt lépjenek fel.

A lap szerint a magyar cigányzenészek képesek a világ bármely slágerét, a Beatlestől Madonnáig eljátszani, de valójában mindegyikük arról álmodik, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar tagja legyen és klasszikus műveket játsszon. "Ez azonban csak a legjobbaknak sikerül ... Minden fellépésükön ugyanaz a lelkesedés árad belőlük. Az állandóan jókedvű virtuózok leginkább azzal hódítanak, hogy a látható könnyedség mellett hibátlanul adják elő a klasszikus repertoárt ... egy apró részlet: közel 1500 számot tudnak kívülről".

"Olyan hálás közönségünk van Párizsban, hogy állva tapsoltak" - hangsúlyozta az MTI-nek a zenekar főtitkára. Elmondta, hogy nagyon sok illusztris személyiség, valamint nagyon sok magyar ment el a koncertekre, s az öltözőben is meglátogatták a zenekar tagjait, akiknek külön-külön gratuláltak. Törzsközönségükből pedig egy idősebb francia hölgy minden párizsi fellépésük után egy operarészlet eléneklésével köszönti a magyar zenészeket az öltözőben.

Franciaországban a budapesti márciusi jubileumi koncertek műsorával turnézott az együttes. A cigányzenekarra hangszerelt népszerű komolyzenei művek (Csajkovszkij, Strauss, Brahms, Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Sarasate) mellett frenetikus sikert aratott cigánydzsessz is szerepelt a programban, amit Franciaországban Django Reinhardt gitáros tett ismertté. Nagy élvezettel fogadta a párizsi közönség a zsidó számokból összeállított részt, s a két és fél órás koncerten egy a balkáni népek zenéjéből merített pörgős világzenei blokk is elhangzott. Beke Farkas Nándor főtitkár szerint Párizsban egyértelmű sikerszám a Radetzky induló, ami után a franciák "majdnem szétverték a házat".
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt