2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Álláskeresőknek segít a MunkaTárs program
2010. 04. 06. 00:00

A RPT támogatásával zajló, ingyenes programba bevont álláskeresők közül azoknak segít a mentorációs szolgáltatás, akiknek készségfejlesztésre van szükségük az elhelyezkedésük érdekében.

Az FCÖ által tavaly alapított cég elsősorban olyan - nem csak roma - embereken kíván segíteni, akik kilátástalan helyzetbe kerültek, de motiváltak, igyekvők, így akár azokon is, akik vidékről a fővárosba költözve munkanélkülivé, majd hajléktalanná váltak.

Mint Rétlaki Andrea, a MunkaTárs program egyik mentora az MTI-nek elmondta, személyre szabott, komplex szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleknek, egyéni és csoportos módszerekkel segítik a résztvevőket abban, hogy készségeiket fejlesszék az elhelyezkedés, majd a munkahelymegtartás érdekében.

A Roma Polgári Tömörülés (RPT) támogatásával zajló, ingyenes programba bevont álláskeresők közül azoknak segít a mentorációs szolgáltatás, akiknek készségfejlesztésre van szükségük az elhelyezkedésük érdekében.

Rétlaki Andrea azt hangsúlyozta: csak azokon az embereken tudnak segíteni, akik állást keresnek, vagyis regisztrált munkanélküliek, és van valamilyen végzettségük. Ha ezek a feltételek hiányoznak, akkor az egyesület abban nyújt támogatást, hogy regisztráltatja őket a munkaügyi kirendeltségeken, felhívja a figyelmüket a különféle átképzési lehetőségekre.

A program mentora gyakori problémaként említette, hogy a hozzájuk fordulóknak nincsenek meg az okirataik, bizonyítványaik, ezért ezeket a dokumentumokat be kell szereztetniük. Mint mondta, sok ügyfél azért nem tud elhelyezkedni, mert vagy elavult a végzettsége, vagy nincs érettségije. Ha pedig nem fejezte be az általános iskolát sem, felkutatják azokat a szervezeteket, intézményeket, ahol ingyenesen tud tanulni, képzettséget szerezni.

A MunkaTárs mentorprogramban részt vevők harmadának már sikerült állást találni.

Egy fiatal lány, aki ruházati eladónak tanult, azért nem tudott állást találni, mert nem volt meg a gyakorlati tapasztalata, de segítségükkel megszerezte, és ma már üzletvezetőként dolgozik. Egy 50 év feletti nő 30 év munkatapasztalattal dolgozott térképészként egy állami vállalatnál, majd munkanélkülivé vált, és az átképzések ellenére csaknem két évig nem kapott állást, de a mentorprogram segítségével ma egy kanadai cég repülőgép-szimulátor térképrajzolásán dolgozik egyedüli magyarként - sorolta sikereiket az egyesület elnöke. Példaként említette azt is, hogy egy hajléktalan férfi fél év alatt állást kapott, ma már albérletben él, és családalapítását tervezi.

Az egyesület nyolc munkatársának és hat mentorának a feladata, hogy feltárja az ügyfelek munkavégzési szokásait, a munkavégzést vagy az együttműködést akadályozó tényezőket, a meglévő és a fejlesztendő készségeiket, fejlődési lehetőségeiket; megtanítják őket az önéletrajzírásra és álláspályázatokhoz szükséges egyéb feltételek teljesítésére.

A mentoráción belül működik álláskereső és angol nyelvi társalgási klub, és tanulás-módszertani, pályaorientációs és egyéni pszichológiai tanácsadást is kaphatnak a rászorulók a csoportfoglalkozások mellett.

Rétlaki Andrea hozzátette: "szűrőket is alkalmaznak" annak érdekében, hogy a munkaerőt igénylő cégeknél tartósan meg is maradjanak az állásra pályázók.

A programban részt vevő, főként fiatal álláskeresők azt mondták: "hivatalos helyeken" nem kapnak valódi és kellő figyelmet, ezért a MunkaTárs mentorprogram új erőt és sikert ad nekik.

A programtámogató és ötletgazda romaszervezet vezetője, Makai István begin_of_the_skype_highlighting az MTI-nek azt mondta: "a munkanélküliségben, a nyomorban, a kilátástalanságban nincs párthovatartozás, faji, vagy felekezeti különbség". Hozzátette: nem csak a cigányság körében tapasztalható az óriási mértékű munkanélküliség, és nem csak a romákat fenyegeti az éhenhalás veszélye, ezért emberként és emberenként kell segítséget nyújtani a bajba jutottakon.