2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Solymosi Imre: A kormányt nem érdekelték a romák
2010. 03. 23. 00:00

Solymosi Imre többé nem a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, miután a SZMM nem hosszabbította meg hároméves mandátumát.

Solymosi Imre többé nem a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) kuratóriumi elnöke, miután a Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem hosszabbította meg hároméves mandátumát. Ezt a leköszönő elnök összefüggésbe hozza azzal, hogy mindvégig határozottan küzdött a kormány által minduntalan megszüntetni akart, még az Orbán-kormány idején alakult közalapítvány létéért. Az utóbbi hetekben is fölemelte szavát amiatt, hogy az idei tanévre szóló ösztöndíjak összegét a jövő tanévre szóló kerettől vette el a hatalom. Ráadásul az idei ösztöndíjak átutalásával három hetet késett a szaktárca. Solymosi csak most, hivatali megbízatása lejártával vállalkozhatott a nyilatkozatra.

"Folyamatosan hadakoznom kellett Ürmös Andorral, a szociális tárca romaintegrációs főosztályvezetőjével és a mögötte álló kormánydöntnökökkel, és soha egyetlen szociális miniszter sem fogadott" - emlékezik vissza Solymosi Imre. "A célom az volt - folytatta -, hogy ne tűnjön el a süllyesztőbe az egyetlen olyan közintézmény, amely közvetlenül romáknak és közösségeiknek juttat anyagi segítséget, amely 13 ezer hátrányos helyzetű ösztöndíjasnak teszi lehetővé, hogy továbbtanuljon. Mégsem tudtuk elkerülni az ösztöndíjakra, a települési roma közösségi házakra vagy a kisvállalkozások megsegítésére fordítható pénzösszeg rohamos csökkenését. Ezzel szemben a közalapítványon kívüli roma címkéjű programok csak kirakatjellegűek voltak, abba nem, vagy csak névleg vonták be a helyi közösségeket a pályáztató háttérszervezetek, pályázati konzorciumok."

A leköszönő kuratóriumi elnök kijelentette: az élet, nemkülönben az Állami Számvevőszék egyaránt azt igazolta, hogy életidegen projektekre folyt el 120 milliárd forintnál is több pénz, amely csak egy erre szakosodott, nem roma szakképző réteget hizlalt. Solymosi olvasatában a kirakatprojektek sémája: például egy kétszáz fős elgettósodott közösségből rövid időre kiemelnek, képzésben részesítenek, fél évig foglalkoztatnak harminc embert, akik aztán kikerülvén a rendszerből visszahullanak a legalapvetőbb anyagi gondok közé. "Teljes helyi roma közösségekre kellett volna szabni az integrációs projekteket" - vélte Solymosi Imre.

A balliberális kormányok telepfelszámolási tevékenységéről azt mondta a Macika volt kuratóriumi elnöke: a kormányzat közömbössége miatt a kevés állami pénzt nem használták arra, hogy megfelelő mértékű európai uniós forrásra pályázzanak vele.

A minimális pénzekből csak arra futotta, hogy itt-ott pár tíz roma lakáskörülménye némileg és csak ideiglenesen javult, miközben a cigánytelepek száma nemhogy nem csökkent, de valószínűleg nőtt is. "Balkáni létállapot lett a cigányok osztályrésze az elmúlt nyolc év alatt, a kormányt egyszerűen nem érdekelték a romák, aminek az elleplezését az agresszív romapolitikai kommunikációra bízták" - állapította meg Solymosi Imre.

Szerettük volna megkérdezni minderről Ürmös Andor véleményét is, de kiderült: a szociális romaintegrációs főosztályának vezetője a minap minden beharangozás nélkül távozott posztjáról. Ürmös Andor lapunknak csak annyit mondott telefonon, az Európai Unió regionális főigazgatóságánál nyert el pályázaton egy olyan állást, ami nemzeti szakértői munkára szól.