2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma tannyelvű osztályok nyílnak Csehországban
2010. 03. 20. 00:00

Eddig - állapítja meg a döntést kommentálva a konzervatív Lidové Novony - az a tény, hogy a cigány gyerekek saját anyanyelvükön tanuljanak legfeljebb az ábrándok világában valósulhatott meg.

Eddig - állapítja meg a döntést kommentálva a konzervatív Lidové Novony - az a tény, hogy a cigány gyerekek saját anyanyelvükön tanuljanak legfeljebb az ábrándok világában valósulhatott meg. Mindez az állam teljes közönyét tükrözte saját polgáraival szemben, de legalább ennyire hibásak voltak ezért a szülők is, akik gondolván, ha gyermekük cseh nyelven sajátít el mindent, később könnyebben érvényesült, ezért soha nem álltak elő efféle igényekkel.

Az elmúlt fél évszázadban nem létezett roma nyelvű oktatás. A gyerekek bekényszerültek a cseh tanítási folyamatba, ám a cigányság identitása eközben mit sem változott. Márpedig a tananyag hiányos megértése és feldolgozása több kárt okozott, mint a cseh nyelv viszonylag alaposabb elsajátítása.

Végre a mostani intézkedés felismerte ezt az anomáliát - állapítja meg a lap -, és a társadalom leginkább diszkriminált rétegei nem indulnak majd hátrányos helyzetből. Húsz év után a bársonyos forradalom elért azokhoz is, akik a leginkább rászorulnak annak áldásaira - írja a globusz.net.