2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kállai: a cigányságnak nem kell többé "vándorolnia", menekülnie saját hazájából
2010. 03. 20. 00:00

Az ombudsman bízik abban, hogy ennek az emléknapnak az üzenete eljut mindazokhoz, "akik a hétköznapokon közönnyel figyelik az országban zajló kirekesztő folyamatokat".

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa március 19-e, a Cigányság világnapja alkalmából kiadott közleményében emlékeztetett: ez a nap szimbolikus ünnep a roma közösségek életében, a cigány közösség arra emlékezik, hogy a hagyomány szerint "egykoron ezen a napon indultak tovább a romák a téli szálláshelyükről vándorolni". Az ombudsman szerint ez a nap mára új jelentéstartalmat is kapott.

Az 1990-es évek közepétől - a diszkrimináció és a megélhetés kényszere miatt - sok roma indult útnak addigi életét, összegyűjtött javait feladva a jobb élet reményében Nyugat-Európába és a tengerentúlra - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Kállai Ernő.

Az ombudsman úgy fogalmazott: napjainkban a gazdasági és társadalmi válság együttes hatásaként a szélsőséges, kirekesztő nézetek egyre erősödnek, s a magyar közbeszédben az elmúlt húsz évben sem alakult ki egységes és erős konszenzus a kirekesztő, diszkriminatív megnyilvánulások ellen.

"A romák sérelmére elkövetett gyilkosságsorozat hatásaként, valamint a sajtóban, az interneten és ma már az utcákon is eluralkodó gyűlölethullám miatt a cigány közösség tagjai körében sokan érzik úgy: maguk és családjuk biztonságáért kell aggódniuk saját szülőföldjükön" - fogalmazott Kállai Ernő.

A kisebbségi biztos utalt arra, hogy március 21-e a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja, amely szintén arra figyelmeztet: "mindannyiunk felelőssége, hogy az emberek egyenlő méltóságát soha többé, senki ne vonhassa kétségbe bőrszínük, származásuk alapján".

Az ombudsman bízik abban, hogy ennek az emléknapnak az üzenete eljut mindazokhoz, "akik a hétköznapokon közönnyel figyelik az országban zajló kirekesztő folyamatokat".