HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kállai: a cigányságnak nem kell többé "vándorolnia", menekülnie saját hazájából

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Kállai, kállaiu
2010 Március 20    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerint közös felelősségünk, hogy a mindennapokban is arról biztosítsuk a roma polgárokat: a Cigányság világnapja ma már csupán emléknap, egy régi hagyomány ünnepe, és nem kell többé "vándorolniuk", menekülniük saját hazájukból.


Hirdetmény

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa március 19-e, a Cigányság világnapja alkalmából kiadott közleményében emlékeztetett: ez a nap szimbolikus ünnep a roma közösségek életében, a cigány közösség arra emlékezik, hogy a hagyomány szerint "egykoron ezen a napon indultak tovább a romák a téli szálláshelyükről vándorolni". Az ombudsman szerint ez a nap mára új jelentéstartalmat is kapott.

Az 1990-es évek közepétől - a diszkrimináció és a megélhetés kényszere miatt - sok roma indult útnak addigi életét, összegyűjtött javait feladva a jobb élet reményében Nyugat-Európába és a tengerentúlra - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Kállai Ernő.

Az ombudsman úgy fogalmazott: napjainkban a gazdasági és társadalmi válság együttes hatásaként a szélsőséges, kirekesztő nézetek egyre erősödnek, s a magyar közbeszédben az elmúlt húsz évben sem alakult ki egységes és erős konszenzus a kirekesztő, diszkriminatív megnyilvánulások ellen.

"A romák sérelmére elkövetett gyilkosságsorozat hatásaként, valamint a sajtóban, az interneten és ma már az utcákon is eluralkodó gyűlölethullám miatt a cigány közösség tagjai körében sokan érzik úgy: maguk és családjuk biztonságáért kell aggódniuk saját szülőföldjükön" - fogalmazott Kállai Ernő.

A kisebbségi biztos utalt arra, hogy március 21-e a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja, amely szintén arra figyelmeztet: "mindannyiunk felelőssége, hogy az emberek egyenlő méltóságát soha többé, senki ne vonhassa kétségbe bőrszínük, származásuk alapján".

Az ombudsman bízik abban, hogy ennek az emléknapnak az üzenete eljut mindazokhoz, "akik a hétköznapokon közönnyel figyelik az országban zajló kirekesztő folyamatokat".
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt