2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jubilál a 100 Tagú, visszatér a prímáskirály
2010. 03. 17. 00:00

Beke Farkas Nándor bejelentette, a 100 Tagú Cigányzenekar jobban él, mint öt éve. 2005-ben volt egy vezető- és infrastruktúra-váltás a zenekarban, aminek következtében anyagi gondjaik megszűntek.

A 100 Tagú Cigányzenekar képviselői egy "Úgy fütyülünk, ahogy Ön táncol" feliratú Nóta Tv-molinó előtt tartotta sajtótájékoztatóját az új, jubileumi évadról. A VII. kerületi Kulacs étterem Gospel-freskói alatt Fátyol Tivadar begin_of_the_skype_highlightingend_of_the_skype_highlig, a Nóta Tv programigazgatója konferálta fel a zenekar elnökét, "Buffó" Rigó Sándort és főtitkárát, "Beke" Farkas Nándort. "Hadd tudja meg a világ, hogy ragyogó évad áll előttünk" - lelkendezett Beke Farkas a boldog békeidőket idéző hangulatban. "Csodálatos évadnak nézünk elébe!" - kontrázott Buffó Rigó Sándor.

Az egyik legörvendetesebb hír, hogy március 20-án, a jubileumi évadnyitó koncerten a Tháliában visszatér a régóta betegeskedő, 85 éves prímáskirály, a Kossuth-díjas Boross Lajos. "Már Svájcból is hívtak minket, hogy tényleg visszatér-e Lajos bácsi" - vázolták az esemény jelentőségét. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tartott koncert azért is jelentős, mert 1985 áprilisában a Tavaszi Fesztiválon volt az első fellépésük. A zenekar főleg cigány származású zenészekből áll, jelenleg 138 főt számolál.

A másik érdekesség, hogy 19-én nyilvános prímásversenyt tartanak ifjú tagjaik számára az OCÖ Dohány utcai székházában, déli kezdéssel. A pénzdíjas verseny első helyezettje ötvenezer, a második húszezer forintot kap, a Nóta Tv különdíjasa pedig harmincezer forintot és egy tévéfelvétel lehetőségét. Ezeknél talán fontosabb, hogy a margitszigeti nyári szuperkoncerten a nyertes vezethet egy számot. Az utánpótlás fontos, ezért nemrég megalakult a 100 Tagú ifjúsági zenekara, amely már önállóan is fellép.

Július 3-án nagy ünnepi koncertet tartanak a Margitszigeten, 31-én pedig a Hungaroringfesten lépnek fel. Lesz még koncert többek közt augusztus 5-én a Vajdahunyadvárban és augusztus 7-én Pécs kultúrfővárosban.

Nemcsak az idei év, a tavalyi is csodálatos volt - tudtuk meg. Buffó megemlítette, hogy Berlinben Sólyom László és a német köztársasági elnök, Horst Tappert előtt játszották a magyar és a német himnuszt. Aztán gyorsan elnézést kértek, mondván, nem a szavak emberei, azért fordulhatott elő az elszólás. Természetesen Horst Köhler szövetségi elnökre gondoltak. Állításuk szerint Köhlernek ennyire még sosem tetszett a német himnusz, mint a cigányok előadásában.

Beke Farkas Nándor bejelentette, a 100 Tagú Cigányzenekar jobban él, mint öt éve. 2005-ben volt egy vezető- és infrastruktúra-váltás a zenekarban, aminek következtében az itthoni fellépéseik száma megtízszereződött, anyagi gondjaik megszűntek. A zenekar addigra már a csőd szélén állt. Az államtól csak három éve kapnak pénzt, Beke szerint nem sokat. Csak működési támogatást, a próbákat tudják fedezni belőle. A válság őket valószínűleg azért nem érinti, mert a zenekar 2-3 évre előre köti le a szerződéseit. "Eddig csak a H1N1 miatt mondták vissza az egyik fellépésünket Törökországban, de más nem volt" - mondta Beke.

Idén már túl vannak egy francia és egy olasz turnén, március végén újra Franciaországba utaznak, és még vár rájuk egy koreai, illetve svéd koncertkörút. Egy kérdésre elmondták, Amerikába azért nem mennek, mert az utazás költségei horribilisek. Beke Farkas felelevenítette a legutolsó amerikai látogatásukat: "Utoljára Los Angelesben voltunk, talán 1996-ban a Marica grófnű angol nyelvű ősbemutatóján. Akkora volt a felhajtás, hogy a reptérről egyből Beverly Hillsbe vittek minket Nancy Reagan privát partijába. Szinte szétszedtek minket."