2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fel kell lépni a kényszersterilizáció ellen
2010. 03. 17. 00:00

Járóka Lívia felszólalásában aggasztónak nevezte, hogy a mai napig nem állnak rendelkezésre megfelelő hivatalos adatok a kényszersterilizáció gyakorlatáról.

Járóka Lívia felszólalásában aggasztónak nevezte, hogy a mai napig nem állnak rendelkezésre megfelelő hivatalos adatok a kényszersterilizáció gyakorlatáról, melynek több uniós tagállamban is számos roma nő esett áldozatául. Habár az érintett tagállamok határozottan tagadják, hogy 2004 óta történt volna hasonló eset, számos emberi jogi szakértő állítása szerint továbbra is előfordul kényszersterilizáció.

Járóka hangsúlyozta, hogy bár több eset is bizonyítást nyert és bírósági ítéletek is születtek az áldozatok javára, a legtöbb esetben mind a kárpótlások kifizetése, mind a hivatalos bocsánatkérés várat még magára. A néppárti politikus kiemelte, hogy az ilyen kirívó jogsértések elleni fellépés egyik legfontosabb követelménye, hogy megfelelően bizonyítható statisztikai adatok álljanak rendelkezésre. Járóka Lívia biztosította hallgatóságát, hogy a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnökeként mindent meg fog tenni azért, hogy a téma felkerüljön az Európai Parlament napirendjére.