HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánypasztorációs napot rendeznek Egyházasgergén

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Március 17    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A cigányság világnapja alkalmából cigánypasztorációs napot rendez csütörtökön az egyházasgergei Szent József Katolikus Szakiskola és Speciális Szakiskola. Az ünnepen az első roma mártírra is emlékeznek - mondta Szabó Gyula Sándor, a Nógrád megyei intézmény igazgatója az MTI-nek.


Hirdetmény

Az eseményre Vanyarcról és Kállóról is várnak roma és nem roma vendégeket, akik a váci egyházmegye cigánypasztorációs referense, Dúl Géza vezetésével érkeznek Egyházasgergére.

A helyi római katolikus templomban délután kezdődő mise főcelebránsa Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs felelőse lesz, aki együtt misézik a környék papságával. A liturgiában magyar és roma nyelven csendülnek fel az énekek és imák. A püspök a szentmise után ellátogat a szakiskolába is.

Az igazgató elmondta, hogy az ünnepi együttlét nem csak a cigányság világnapja (március 19.) előtt tiszteleg, de megemlékeznek az első roma mártírról, a spanyol polgárháború idején kivégzett Ceferino Giménez Malláról (El Peléről), akit II. János Pál emelt a boldogok sorába. Boldog Ceferino arcképe a Szent József szakiskola zászlaját díszíti, s mint nemes jelkép összeköti a múlt és jelen értékeit, hagyományait - mondta az igazgató.

A cigánypasztoráció a roma közösségek célirányos lelki gondozása a római katolikus egyházon belül. A cigánypasztoráció a legkülönfélébb formákban tevőlegesen részt vállal a cigányság hátrányos helyzetű csoportjainak társadalmi felzárkóztatásában, egzisztenciális helyzetük javításában. A hagyományos cigány kultúra elemeinek ápolása, a roma identitás erősítése szintén fontos eleme a pasztorációs tevékenységnek.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt