2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigánypasztorációs napot rendeznek Egyházasgergén
2010. 03. 17. 00:00

A helyi római katolikus templomban délután kezdődő mise főcelebránsa Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs felelőse lesz.

Az eseményre Vanyarcról és Kállóról is várnak roma és nem roma vendégeket, akik a váci egyházmegye cigánypasztorációs referense, Dúl Géza vezetésével érkeznek Egyházasgergére.

A helyi római katolikus templomban délután kezdődő mise főcelebránsa Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs felelőse lesz, aki együtt misézik a környék papságával. A liturgiában magyar és roma nyelven csendülnek fel az énekek és imák. A püspök a szentmise után ellátogat a szakiskolába is.

Az igazgató elmondta, hogy az ünnepi együttlét nem csak a cigányság világnapja (március 19.) előtt tiszteleg, de megemlékeznek az első roma mártírról, a spanyol polgárháború idején kivégzett Ceferino Giménez Malláról (El Peléről), akit II. János Pál emelt a boldogok sorába. Boldog Ceferino arcképe a Szent József szakiskola zászlaját díszíti, s mint nemes jelkép összeköti a múlt és jelen értékeit, hagyományait - mondta az igazgató.

A cigánypasztoráció a roma közösségek célirányos lelki gondozása a római katolikus egyházon belül. A cigánypasztoráció a legkülönfélébb formákban tevőlegesen részt vállal a cigányság hátrányos helyzetű csoportjainak társadalmi felzárkóztatásában, egzisztenciális helyzetük javításában. A hagyományos cigány kultúra elemeinek ápolása, a roma identitás erősítése szintén fontos eleme a pasztorációs tevékenységnek.