2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elítélték a horvát államot a romák szegregálása miatt
2010. 03. 16. 00:00

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2008-ban még elutasította a 15 horvátországi roma kártérítési keresetét, de az akkori ítéletet a bíróság kedden megváltoztatta.

A BBC keddi híradása szerint az ügyben 15 horvátországi roma emelt panaszt, akiknek az európai bíróság személyenként 4500 eurós, átszámítva csaknem 1,2 millió forint kártérítést ítélt meg. A horvát állam azzal védekezett: azért szegregálták a roma kisdiákokat, hogy könnyebben utolérjék a nem roma gyerekek értelmi szintjét.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2008-ban még elutasította a 15 horvátországi roma kártérítési keresetét, de az akkori ítéletet a bíróság kedden megváltoztatta. Az ügy újabb ítélete szerint a romákat személyenként 4500 eurós, átszámítva csaknem 1,2 millió forint kártérítés illeti meg elszenvedett sérelmeikért, vagyis azért, mert nem juthattak hozzá a megfelelő iskolai képzéshez.

A 15 horvátországi roma korábban, 1996 és 2000 között az ország északi részén található Macinec és Podutren falvak általános iskoláiba járt. Mára a volt diákok mindegyike elhagyta már iskoláját, többen közülük meg is házasodtak. Az európai bíróság ítélete szerint Horvátországban az általános iskolákból kibukott roma gyerekek aránya 84 százalékos volt. A gyerekeket azzal az állítással különítettek el a nem roma gyerekektől, hogy nem beszélnek megfelelően horvátul. Nyelvi felzárkóztatásukra azonban nem fektettek elegendő figyelmet, csupán szegregált osztályokba tették őket.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete ezen kívül azt is kimondja, hogy Horvátország kormánya azzal is megsértette a panaszosok jogát, hogy végtelenül elnyújtotta ügyeik jogi elbírálását.