2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Alkotmánybírósághoz fordulnak jogvédők a rát elvonása miatt
2010. 03. 09. 00:00

Horváth Aladár azt mondta: Olyan embertelen világot teremtett az elmúlt húsz év, amelyben normálisnak tűnni már művészet.

Horváth Aladár, az RPA elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a január elsején életbe lépett törvénymódosítás sérti a jogbiztonság alapvető követelményét, veszélyezteti a szociális biztonsághoz való jogot, és ellentmond az állam családok és gyermekek védelmére irányuló alkotmányos kötelezettségének.

A jogvédő szerint a rendelkezés - amelynek alapján egy családban csak egy ember kaphatja a havi 28.500 forintos támogatást - emellett veszélyezteti az emberi méltóságnak megfelelő szociális ellátás szintjét. Mivel rendkívül súlyosan érinti a mélyszegénységben élő roma családokat, felvetődik a romákkal szembeni közvetett diszkrimináció, ezért a héten a MET-tel közösen beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz a törvény megsemmisítéséért.

"Felszólítjuk a kormányt - folytatta -, hogy tegyen azonnali intézkedéseket az éhség megszüntetésére." Gyógyszert és tüzelőt kell adni a szegény embereknek, a segélyszervezeteket arra kérik, hogy a mélyszegénységben - főként borsodi és szabolcsi falvakban - élő embereknek juttassanak élelmiszersegélyt.

Horváth Aladár azt mondta: Olyan embertelen világot teremtett az elmúlt húsz év, amelyben normálisnak tűnni már művészet, ezért talpára kell állítani az országot, minden józanul gondolkodó embernek az ügy mellé kell állnia."

Az RPA elnöke szerint a 300 ezer embert érintő rendelkezés mindössze tízmilliárd forint megtakarítást hoz az államnak, de a mélyszegénységben élőket emiatt az éhhalál és a fagyhalál fenyegeti.

Iványi Gábor, a MET vezetője kijelentette: semmilyen kormányprogram nem segíti a szociális ellátást, és hiányzik a szolidaritás elve. A lelkész szavai szerint az emberek életben maradását akadályozni méltatlan és tisztességtelen dolog. Az RPA és a MET vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: a rát célja az lenne, hogy újra integrálja a munka világába a tartósan munkanélkülieket, de valójában a rendelkezés arra kényszeríti az embereket, hogy váljanak el, családok költözzenek szét, és erősíti a szélsőjobboldali eszemét, a szegény- és cigányellenességet.