HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Alkotmánybírósághoz fordulnak jogvédők a rát elvonása miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  horváth, iványi, rát
2010 Március 09    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek tartja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) azt a törvényi rendelkezést, hogy egy családban csak egy ember részesülhet a tartós munkanélkülieket támogató rendelkezésre állási támogatásból (rát), ezért a jogszabály megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól.


Hirdetmény

Horváth Aladár, az RPA elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a január elsején életbe lépett törvénymódosítás sérti a jogbiztonság alapvető követelményét, veszélyezteti a szociális biztonsághoz való jogot, és ellentmond az állam családok és gyermekek védelmére irányuló alkotmányos kötelezettségének.

A jogvédő szerint a rendelkezés - amelynek alapján egy családban csak egy ember kaphatja a havi 28.500 forintos támogatást - emellett veszélyezteti az emberi méltóságnak megfelelő szociális ellátás szintjét. Mivel rendkívül súlyosan érinti a mélyszegénységben élő roma családokat, felvetődik a romákkal szembeni közvetett diszkrimináció, ezért a héten a MET-tel közösen beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz a törvény megsemmisítéséért.

"Felszólítjuk a kormányt - folytatta -, hogy tegyen azonnali intézkedéseket az éhség megszüntetésére." Gyógyszert és tüzelőt kell adni a szegény embereknek, a segélyszervezeteket arra kérik, hogy a mélyszegénységben - főként borsodi és szabolcsi falvakban - élő embereknek juttassanak élelmiszersegélyt.

Horváth Aladár azt mondta: Olyan embertelen világot teremtett az elmúlt húsz év, amelyben normálisnak tűnni már művészet, ezért talpára kell állítani az országot, minden józanul gondolkodó embernek az ügy mellé kell állnia."

Az RPA elnöke szerint a 300 ezer embert érintő rendelkezés mindössze tízmilliárd forint megtakarítást hoz az államnak, de a mélyszegénységben élőket emiatt az éhhalál és a fagyhalál fenyegeti.

Iványi Gábor, a MET vezetője kijelentette: semmilyen kormányprogram nem segíti a szociális ellátást, és hiányzik a szolidaritás elve. A lelkész szavai szerint az emberek életben maradását akadályozni méltatlan és tisztességtelen dolog. Az RPA és a MET vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: a rát célja az lenne, hogy újra integrálja a munka világába a tartósan munkanélkülieket, de valójában a rendelkezés arra kényszeríti az embereket, hogy váljanak el, családok költözzenek szét, és erősíti a szélsőjobboldali eszemét, a szegény- és cigányellenességet.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után is

  • A megtámadott kárpátaljai romákért emelt szót Farkas Félix a parlamentben

  • A Jezsuita Roma Szakkollégium felvételi felhívása

  • Szálka a szemben: az Auróra küzdelme az önkormányzattal

  • Csemer Gézára emlékeztekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt