HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tanodaprogram indult hátrányos helyzetű gyerekeknek Nyíregyházán

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Nyíregyháza
2010 Március 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Mintegy nyolcvan, hátrányos helyzetű gyerek tanulmányi felzárkóztatását és integrációját segíti a Huszárvár-tanoda nevet viselő, uniós támogatású komplex fejlesztő program, amelynek nyitókonferenciáját csütörtökön tartották Nyíregyházán.


Hirdetmény

A program egy iskolán kívüli, 22 hónapig tartó tanulás- és személyiségfejlesztő képzés, amelyet a szabolcsi nagyváros Huszár lakótelepén élő hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanulók számára indítottak.

Ráczné Ördögh Ágnes projektmenedzser az MTI-nek elmondta: a főként romák lakta városrészben nemrégiben megszűnt az általános iskolai oktatás, s a város más iskoláiba átkerült gyerekek tanulmányi és beilleszkedési hátrányban voltak társaikkal szemben, ez a tanulmányi előmenetelükön is meglátszott. A gyerekek felzárkóztatására a Human-Net Alapítvány januárban programot indított, melybe önkéntesség alapján kerülhetett be mintegy nyolcvan, többségében sajátos nevelési igényű tanuló.

A délutánonként megtartott foglalkozáson nyolc, korábban a telepi iskolában tanító mentor segít az iskolai órákra való felkészülésben hatvan középiskolás és felső tagozatos, valamint húsz alsó tagozatos gyereket. Emellett lehetőség van a diákok egyéni korrepetálására is, melynek során kiemelt figyelmet fordítanak azokra a tantárgyakra, melyekből a tanulók gyengébben állnak az iskolában.

Ráczné Ördögh Ágnes szerint a visszajelzések alapján is sikeres képzés nemcsak a gyerekek tanulmányi eredményeinek javulását, hanem hosszabb távon - például a középiskolások esetében - a munkaerő-piaci esélyeket is növelheti. A felzárkóztató program 22 millió forintos, vissza nem térítendő költségének egyik felét a magyar állam, a másik ötven százalékot pedig az Európai Szociális Alap finanszírozza.

A nyitókonferencián elhangzott, hogy az alapítvány a tanodai kezdeményezés mellett számos hasonló programot indított el: a Biztos kezdet nevű projekt célja az iskola előtt álló gyerekek személyiség-, illetve részképesség-fejlesztése, az úgynevezett életesély-növelő program keretében pedig álláskeresési tanácsadást, klubfoglalkozásokat, szabadidős tevékenységeket szerveznek a roma gyerekek és fiatal felnőttek számára.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”

  • Átadták az idei Nemzetiségekért díjat

  • Államfői díszebéden volt Farkas Félix szószóló és Balogh János ORÖ-elnök

  • Cigányellenes a miskolci önkormányzat - első fokon nyert a TASZ

  • Caramel elmesélte, milyenek voltak a karácsonyok gyermekkorában, a cigánytelepenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt