2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ENSZ megrótta a cigányokat diszkrimináló európai országokat
2010. 03. 04. 00:00

"Sok európai országban a cigányok rasszizmussal szembesülnek, beleértve a rasszista alapú támadásokat is".

"Sok európai országban a cigányok rasszizmussal szembesülnek, beleértve a rasszista alapú támadásokat is" - mondta Navi Pillay, amikor beterjesztette ez évi jelentését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának.

A főbiztos külön kiemelte Csehországot és Szlovákiát, ahol a cigányok helyzete romlik, ahelyett, hogy javulna, és közölte, hogy felveti a romákkal és a bevándorlókkal való rossz bánásmód ügyét Olaszországban is a jövő heti látogatásán. Magyarországnak megköszönte, hogy vitát szervezett a romák helyzetéről a tanács mostani ülésszakán.

Michael Kocáb cseh emberi jogi és kisebbségügyi miniszter az első reagálásában kijelentette, hogy a csehországi romák helyzetének romlásáról tett kijelentés nem tükrözi a valóságot.

A dél-afrikai Pillay külön foglalkozott a Srí Lanka-i és iráni emberi jogi problémákkal, s az utóbbi esetében nagyon nyugtalanítónak minősítette az ellenzéki tüntetők, emberi jogi aktivisták, újságírók és kiemelkedő politikai személyiségek önkényes letartóztatását és a halálbüntetések formájában is megnyilvánuló elnyomást. Elmondta, hogy mindeddig hiába kért engedélyt Irántól az emberi jogi főbiztosság képviselőinek látogatására.

Az Egyesült Államok esetében Pillay némi javulást lát, mert Washington döntést hozott a guantánamói különleges börtön bezárására és az illegális vallatási módszerek betiltásáráról.

A főbiztosa a nők közelgő nemzetközi napja alkalmából külön nyilatkozatban foglakozott az úgynevezett "becsületbeli gyilkosságokkal", amelyeknek évente ötezer nő esik áldozatul világszerte. "A család becsülete nevében nőket és lányokat lőnek agyon, köveznek és égetnek meg, megfojtanak, megkéselnek vagy élve eltemetnek, és mindez egyre gyorsuló ütemben történik" - jellemezte a helyzetet. "Egyes országokban még törvényes védelmet is élveznek a tettesek" - tette hozzá.

"A becslések szerint a világon minden harmadik nőt megverik, megerőszakolják vagy másféle módon bántják az élete során.

Az esetek többsége családon belül történik" - mondta. A főbiztos magyarázata szerint a nők azért nem szakítják meg az erőszakkal terhelt családi kapcsolatot, mert anyagilag függő helyzetben vannak. Ennek ellenére "a családi erőszak olyan országokban is fokozódóban van, ahol a nők már elég nagy anyagi függetlenséget értek el" - jelentette ki.