HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tatárszentgyörgyi gyilkosság - Az áldozatokra emlékeztek az OCÖ székházában

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, tatárszentgyörgy
2010 Február 23    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az egy évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi fegyveres támadás halálos áldozataira emlékeztek a kormány és a cigányság képviselői, családtagok kedden, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) fővárosi, Dohány utcai székházában.


Hirdetmény

A gyertyagyújtásos megemlékezésen a kormány képviseletében Németh Erika, a Miniszterelnöki Hivatal főigazgatója emlékező beszédében azt mondta: új megbékélésre és szolidaritásra van szükség, a békés együttélés érdekében új hidat kell építeni a cigányság és a többségi társadalom között, mert az elmúlt években drámaian erősödött az országban a cigányellenesség, és ez ellen a jogrendszer önmagában tehetetlen.

A kormány nem engedi, hogy kirekesszék a cigányságot, és a népcsoport mély örvénybe kerüljön, de mindannyiunk kötelessége, hogy ne engedjünk teret az gyűlölet és indulatkeltésnek - tette hozzá, megjegyezve: az egész országot sem lehet rasszistának beállítani.

Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, MSZP-s országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy egy évvel ezelőtt nemcsak a Pest megyei község roma családjára, hanem Magyarországra, a demokratákra támadtak fegyverekkel és Molotov-koktélokkal.

A szocialista politikus azt hangsúlyozta: Magyarország nem rasszista ország, de egy szűk kisebbség radikális módon akarja megoldani a cigányság helyzetét, és a roma vezetők felelőssége, hogy erre figyelmeztesse az egész népcsoportot.

"Hazafiként, állampolgárként azt kívánom, egy Magyarország, egy demokratikus ország legyen" - mondta Teleki László.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt hangsúlyozta: feladat és kötelesség emlékezni és emlékeztetni az erőszak roma és nem roma áldozataira. A roma politikus kijelentette: a népnek és a nemzetnek "nem politikai bűvészmutatványokra, káoszkeltésre van szüksége", hanem arra, hogy adják vissza az emberek, így a cigányság rendszerváltás előtti méltóságát, hogy legyen jövőképük.

Ma nem jó cigánynak lenni ebben az országban - figyelmeztetett -, és félő, hogy a Hódmezővásárhelyen a hétvégén megjelent romaellenes falfirkák újabb tragédiákhoz vezethetnek, ha a rendőrség még csírájában nem fojtja el ezt a hangulatot, nem találja meg az elkövetőket.

Az OCÖ elnöke hozzátette: az egy évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi gyilkosság és a többi nyolc, romák elleni támadás, amelyekben hatan életüket vesztették, a politikai tehetetlenség és a média uszító megnyilvánulásainak is a következménye.

Kolompár Orbán feltette a kérdést: ha a "politikai cirkusz" áldozatai és eszköze marad továbbra is a cigányság, és nem állítják meg a radikalizálódás folyamatát, mi lesz ebből az országból néhány éven belül?

Az OCÖ-ben tartott megemlékezésen részt vett a tatárszentgyörgyi gyilkosság áldozatának, Csorba Róbertnek az özvegye és a támadásban megsérült kislánya is.

Tavaly február 23-ra virradóra Tatárszentgyörgy cigánysorán az utca utolsó házára - akkor még ismeretlenek - gyújtópalackokat dobtak, majd a tűz elől menekülő emberekre lőttek sörétes fegyverekkel. A támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert és ötéves kisfia életét vesztette, a család hatéves kislánya súlyosan megsérült.

A gyanú szerint a támadás annak a romák sérelmére elkövetett sorozattámadásnak a része volt, amely 2008. július 21-én Galgagyörkön kezdődött, és amelyet nyolc másik követett.

A támadásoknak összesen hat halálos áldozatuk volt. A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én Debrecenben fogták el, azóta előzetes letartóztatásban vannak.

Kedden a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és a Roma Polgárjogi Alapítvány képviselői a Pest megyei település temetőjében helyeznek el virágokat az áldozatok sírján, majd kora este a fővárosi Nehru parton, a romaholokauszt emlékművénél tartanak megemlékezést.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt