2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A kiskunlacházi polgármester fenntartja a romákkal kapcsolatos kijelentéseit
2010. 01. 28. 00:00

Répás József jogászokkal való konzultációt követően dönt arról, megfellebbezi-e az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatát.

A bizottság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében emlékeztetett: a kiskunlacházi polgármester 2008 novemberében, H. Nóra meggyilkolását követően - a bűncselekmény kapcsán - egy demonstráción tett törvénysértő kijelentéseket. Többek között azt mondta: "Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból! (...) Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen".

A hatósági beadványt készítő Magyar Helsinki Bizottság szerint ezek a kijelentések arra utalnak, hogy a fiatal lányt helyi romák ölték meg.

Az országos rendőrfőkapitány nem sokkal a gyilkosság után kizárta, hogy a gyanúba keveredett három kiskunlacházi romának bármi köze lenne a szörnyű tetthez, mint ahogy ez később igazolást is nyert. Nóra valószínű (nem roma) gyilkosát azóta megtalálták, hamarosan vádat emelnek ellene.

A jogvédők azért fordultak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert "Répás József rasszista, törvénysértő kijelentései csak fokozzák a településen kialakulófélben lévő romaellenességet és félelmet keltenek a roma közösségben". A hatóság megállapítása szerint a polgármester nemcsak idézett beszédével, hanem az önkormányzati lapban megjelent írásaival is megsértette az egyenlő bánásmód törvény szerinti zaklatás tényállását.

Farkas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje a határozatból következő esetleges szankciókról azt mondta az MTI-nek: az Egyenlő Bánásmód Hatóság eltiltotta Répás Józsefet a további jogsértéstől, egyúttal intézkedett, hogy a határozat szövege három helyen jelenjen meg. Az ügyvéd hozzátette: Kiskunlacháza polgármestere közszereplőként köteles jogkövető magatartást tanúsítani, ezért a rá vonatkozó "kötelezvény" végrehajtásának záloga maga Répás József személye. A határozatot egyébként közigazgatási perben a kézhezvételtől számított 30 napig megtámadhatja a polgármester - közölte Farkas Tamás.

"A korábban elmondottakat, illetve leírtakat sem visszavonni, sem megtagadni nem fogom"- jelentette ki az MTI-nek Répás József, aki cáfolta, hogy a szavaival törvényt sértett volna. Hozzátette: nem akart megsérteni senkit ominózus novemberi beszédével, amelynek tartalmát - szerinte - a később történtek is igazolták. Kiskunlacházán egy sor olyan támadás következett, amelyet romák követtek el, ezeken a tényeken nincs mit szépíteni - mondta a polgármester.

Mint megjegyezte, ő maga nagyon sokat tett a helyzet normalizálásáért, még a helyi cigányközösséggel is leült tárgyalni. Márcsak ezért sem érti a kevés konkrétumot tartalmazó határozatot - tette hozzá.

Répás József jogászokkal való konzultációt követően dönt arról, megfellebbezi-e az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatát.