2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hova lett a cigányokra szánt pénz?
2010. 01. 27. 00:00

Élesen bírálta Magyarországot a berlini magyar nagykövetségnek valamint német és magyar sajtóorgánumoknak eljuttatott sajtóközleményében a Német Szintik és Romák Központi Tanácsa .

 

Élesen bírálta Magyarországot a berlini magyar nagykövetségnek valamint német és magyar sajtóorgánumoknak eljuttatott sajtóközleményében a heidelbergi székhelyű Német Szintik és Romák Központi Tanácsa (Zentralrat Deutscher Sinti und Roma), amelyet Romani Rose, a világ leghíresebb roma holokauszt kutatója és aktivistája vezet, aki tizenhárom családtagját vesztette el a vészkorszakban - adta hírül a Roma Sajtóközpont.

A tekintélyes szervezet azt követeli a magyar hatóságoktól és az Európai Unió intézményeitől, hogy adjanak átfogó magyarázatot a magyarországi cigányság helyzetének javítására szánt támogatásokkal való visszaélésekről. A közlemény külön is nevesíti az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, aki ellen három ügyészségi vizsgálat is folyik azzal a váddal, hogy az általa vezetett szervezeteknél jogosulatlanul jutottak gazdasági előnyökhöz, sikkasztottak, magánokiratot hamisítottak és szabálytalan használtak fel uniós támogatásokat. Ezzel kapcsolatban a heidelbergi tanács munkatársa, Herbert Heuss a Roma Sajtóközpont (RSK) kérdésére elmondta: nem akarnak ítélkezni a Kolompár Orbán ellen folyó ügyészségi eljárásról, de nyílt és átlátható vizsgálatot várnak el a magyar hatóságtól. A szervezet vezetője, Romani Rose pedig úgy vélte: leginkább a diszkriminált roma csoportokat károsítják meg Magyarországon, amikor uniós támogatásokkal élnek vissza. A tanács közleményében bírálta a romák helyzetének javítását célzó uniós programokat is. A dokumentum szerint a nemzeti szinteken nincsenek hatékony eszközök ezeknek a programoknak a végrehajtására. Így tanács álláspontja szerint - nem csak Magyarországon – nem sikerül a programokkal a védelemre és támogatásra szoruló roma csoportokat. A dokumentum arra figyelmeztet, hogy a romák helyzete évek óta minden területen romlott: a munkaerőpiactól kezdve a minőségi oktatáshoz vagy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésig.

A romák szélsőséges elutasítása és diszkriminációja pedig a nemzeti kormányok és az Európai Unió kudarcát mutatja – írják a tanács közleményében. A dokumentum záró soraiban pedig arra emlékeztetnek: Magyarországon a lakosságnak mintegy fele elfogadja a szélsőjobboldali álláspontokat, a Jobbik pedig a tanács szerint „eltökélten rasszista választási kampányát” szinte kizárólag a romák ellen irányítja.

Herbert Heuss a Roma Sajtóközpontnak azt is bejelentette: a tanács szervezésében idén május és július közt egy német építőipari cég és európai önkéntesek segítségével újjáépítik a Molotov-koktélos támadásokban leégett hazai cigány telepi házakat.


Történeti kutatások szerint Európában három alapvető nagy cigány csoport volt a 19. századig: Kelet-Európában a romák, Közép- és Nyugat-Európában a szintik, Spanyolországban pedig a gitanók. Himmler 1942. december 16-án írta alá a németországi szintik és romák Auschwitzba szállítására vonatkozó rendeletét. Ezzel kezdődött meg a vészkorszakban a “cigánykérdés végső megoldása.”1982-ben Heidelbergben alakult meg a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa és vele egy időben, ugyanazon a helyen a Német Szinti és Roma Dokumentációs és Kulturális Központ. Előbbinek alapítása óta, utóbbinak 1991 óta vezetője Romani Rose, a heidelbergi születésű, a szinti csoporthoz tartozó kutató és aktivista. A dokumentációs központot – melyben Európa egyik leggazdagabb romákra vonatkozó holokauszt-gyűjteménye található - azzal a céllal hozták létre, hogy újraformálják a német történelmi tudatot, mely mintegy negyven évig jószerivel nem vett tudomást a holokauszt szinti és roma áldozatairól. Az intézetként működő központ a német kormánytól és a Baden-Württemberg-i tartományi kormányzattól kapott támogatásból működik. 1997. március 16-án a központ épületében nyílt meg a világ első olyan állandó kiállítása, mely a vészkorszak szinti és roma áldozatainak állít emléket. A kiállítás oktatási célokat is szolgál: a hat nyelven hallgatható tárlatvezetést rendszeresen látogatják iskolai csoportok és turisták a világ minden tájáról. Ezen kívül a központ és a tanács emberi jogi kérdésekkel is foglalkozik. Kiemelt célja, hogy a diszkrimináció és rasszista erőszak áldozatainak hangot adjon, tartozzanak bármilyen etnikumhoz.

RSK