HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Amnesty: Romániában be kell fejezni a romák kilakoltatását

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  románia, amnesty
2010 Január 26    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A roma lakosság kényszer-kilakoltatásának befejezésére szólította fel igen éles hangvételű, kedden Londonban közzétett jelentésében a román hatóságokat az Amnesty International.


Hirdetmény

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének 12 oldalas, fotókkal és esettanulmánnyal illusztrált jelentése szerint - amely a "Hulladékként bánnak velük" címet viseli - Románia-szerte roma családokat lakoltatnak ki erőszakkal otthonaikból, akaratuk ellenére, rendszerint megfelelő előzetes konzultáció, értesítés és megfelelő másik lakás felkínálása nélkül.

Az AI szerint ez állandósítja a faji elkülönítést, és ellentétes Románia nemzetközi kötelezettség-vállalásaival.

A jelentés szerint a 2,2 milliós romániai roma lakosságot széles körű diszkrimináció sújtja a köztisztviselők és a társadalom egésze részéről egyaránt.

Ennek következménye, hogy a 75 százalékot is elérheti a szegénységben élők aránya a roma lakosságon belül, jóllehet a szegények aránya a teljes román társadalomban 24 százalékos, a legnagyobb kisebbséget alkotó romániai magyarságon belül pedig 20 százalékos - áll az Amnesty International keddi londoni elemzésében.

A szervezet szerint amikor a romák megpróbálják felhívni a figyelmet az őket sújtó megkülönböztetésre, gyakran egyszerűen meg sem hallgatják őket.

Azokban az esetekben, amikor a hatóságok fel is ajánlanak másik lakást, ezek gyakran "igen kétes környezetben" épültek, és nincs bennük víz, villany és fűtés.

Az utóbbi években a kényszer-kilakoltatott romákat sokszor hulladéklerakók, szennyvízkezelő üzemek vagy külvárosi ipartelepek tőszomszédságába telepítették át. Az Amnesty International keddi állásfoglalásában felszólítja a román hatóságokat, hogy haladéktalanul kezdjék meg az évek óta ilyen veszélyes körülmények között élők elköltöztetését ezekről a helyekről.

Az emberi jogi csoport esettanulmánya ismerteti egy csíkszeredai - a jelentésben szereplő keresztnevek alapján vélhetően magyar - roma közösség kálváriáját. A helyi hatóságok "Sándor" elmondása szerint 2004 nyarán értesítették a száznál több főből álló közösséget, hogy 24 órájuk van a távozásra. Közölték velük azt is, hogy otthonaikat lebontják, akkor is, ha nem mennek ki az általuk addig lakott épületből.

Másnap meg is jelentek a hatóság emberei, és a romák zöme békében eleget is tett a kilakoltatási végzésnek. Néhány család nem akarta elhagyni az épületet, de ők is távoztak, amikor a csendőrség megérkezett.

A közösséget a városi szennyvíztisztító mellé költöztették, a hatóságok által odatelepített fémkonténerekbe. A lebontásra ítélt épület leromlott állagú volt - ezt a roma közösség is elismerte -, ám "Sándor" elmondása szerint számtalanszor kérték az elöljáróságot a tatarozás elvégzésére, mindhiába.

"Erzsébet" elmondta: a fémkabin, amelyben férjével és hét gyermekével él, olyan szűkös, hogy az egész család nem tud egyszerre lefeküdni aludni, mert nem férnek el. Emellett tisztálkodási lehetőség sincs.

"Tibor" szerint emiatt a közösség tagjai olyan koszosak, hogy nem engedik be őket sehova.

A jelentéshez mellékelt egyik fotón kisgyerekek játszanak egy fémkerítés mellett, amelyen román és magyar nyelvű tábla figyelmeztet fertőzésveszélyre.

Az Amnesty International azonnali cselekvésre - a kényszer-kilakoltatások befejezésére és a lakhatási jog garantálására - szólította fel a román kormányt.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt