HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Amerika segít Magyarországnak a társadalmi integráció terén

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  bajnai, washington, amerika
2010 Január 26    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az Egyesült Államok kész átadni a fekete kisebbség társadalmi integrációja terén szerzett tapasztalatait Magyarországnak a roma integráció előmozdítására - jelezte az amerikai külügyminisztérium közép-európai térségért felelős tisztségviselője kedden a Washingtonba érkezett magyar kormányzati és országgyűlési küldöttségnek.


Hirdetmény

Egy a hátrányos helyzetű, elsősorban színes bőrű családok sikeres integrációját megvalósító New York-i programról, valamint annak tervezett magyarországi adaptálásáról folyt egyeztetés - mondta el a találkozó után az MTI-nek Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

A 70-es években indult Harlem Children's Zone projektben a leszakadt családok nagyon sikeres integrációját hajtották végre New York túlnyomóan feketék lakta kerületében egy átfogó oktatási-foglalkoztatási program keretében - mondta el Korózs Lajos.

Az államtitkárt - valamint a New York-i és washingtoni holokauszt megemlékezésekre kiérkezett magyar delegációhoz tartozó Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízottat és Kállai Ernő kisebbségi ombudsmant - Pamela Quanrud, az egyebek között a közép-európai országokkal való kétoldalú kapcsolattartásért felügyelő államtitkár-helyettes fogadta.

Azon túlmenően, hogy az amerikai fél a módszertant Magyarország rendelkezésére bocsátja, felvetődött egy olyan műhely létrehozása, amelyben magyarországi szakemberek tanulmányoznák a programot.

Arra a kérdésre, milyen párhuzam vonható az amerikai fekete, illetve a magyarországi roma kisebbség társadalmi integrációja között, Korózs Lajos úgy felelt: "nem feltétlenül gondoljuk, hogy mindent adaptálni lehet, hiszen más társadalmi-gazdasági környezetről van szó". Hozzáfűzte ugyanakkor: akár szociális, akár esélyegyenlőségi területen vannak olyan kiváló magyar szakemberek, akik a módszert adaptálni tudják, nem mechanikusan lemásolva azt, "mert abból még kudarc is lehet".

Várakozása szerint néhány hónapon belül elkezdődhet a szakembercsere és a tudásátadás, függetlenül a parlamenti választásoktól, "hiszen egy ilyen program több évtizedre szól".

Az amerikai külügyi államtitkár-helyettes érdeklődött afelől, hogy - különösen a közelgő választások előtt - mennyire elkötelezett a magyar politikai elit a romák társadalmi integrációja mellett? A magyar delegáció úgy tájékoztatta: vannak megközelítésbeli különbségek, de a politikai jobboldal és baloldal egyaránt a foglalkoztatást, illetve az oktatást tekinti prioritásnak az integráció szempontjából.

A megbeszéléseken nem esett szó a magyarországi romák elleni erőszakos cselekményekről, de az amerikai adminisztráció tájékozott ez ügyben - mondta el az államtitkár.

Bajnai Gordon miniszterelnök decemberi eleji washingtoni látogatásakor amerikai segítséget kért a roma integrációs programhoz, amikor találkozott Benjamin Cardin szenátorral, az amerikai Helsinki Bizottság elnökével. A kormányfő azt mondta, a roma és az amerikai fekete kisebbség integrációja hasonlít egymásra, Magyarországnak ezért szüksége van az Amerikában ezen a téren felhalmozódott tudásra. Cardin szenátor kifejtette: bízik abban, hogy a magyarországi roma integrációs program modellértékű lesz, véleménye szerint a roma kérdést Európa-szinten kell kezelni.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt