HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szterotipnak és szakmaiatlannak tartja a kisebbségi ombudsman az OKRI roma kutatását

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, Kállai, okri, solt
2010 Január 22    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Szakmaiatlannak, egyoldalúnak és sztereotipnak, ez által hiteltelennek tartja a kisebbségi ombudsman azt a tanulmányt, amelyet az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) egyik kutatója még december elején publikált a szegregált telepeken élő cigányok élethelyzetét vizsgáló kutatás eredményéről.


Hirdetmény

A kutatást vezető Solt Ágnes szociológus 2008 és 2009-ban négy megye 14 településének 16 cigánytelepén vizsgálódott, és többek között arra a megállapításra jutott, hogy nincs közösségi összetartás, szolidaritás a szegregált telepeken élő cigányok között. Nem hisznek helyzetük jobbra fordulásában, és a közegből kitörni akarókat visszahúzzák, vagy kiközösítik.

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, aki megbízatása előtt a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet romológiai kutatócsoport vezetője volt, az MTI-nek küldött közleményében csütörtökön úgy fogalmazott: ez a kutatás szakmailag nem üti meg a végzett szociológustól elvárható szintet; nem megfelelő sem elméleti, sem szakirodalmi, sem pedig kutatás-módszertani szempontból. Így az egyoldalú, sztereotip, és hiányosságai miatt hitelességének kérdése is felvetődik.

Az ombudsman a tanulmányt elemezve arra a megállapításra jutott, hogy a bemutatott kutatási eredmények messze nem esnek egybe a témával elméleti vagy gyakorlati szempontból foglalkozó szakemberek, kutatók, az ombudsmani hivatal munkatársai által gyűjtött tapasztalatokkal.

Szakmailag azért tartja meglapozatlannak, mert a 30-45 perces, éppen útba eső interjúalanyokkal készített "mélyinterjúkból" kiragadott idézetek hosszú felsorolása, és a szerző ezekből levont, minden tudományos elemzést nélkülöző, az utcai sztereotipizálás szintjén mozgó megállapításaiból áll össze "a valóság".

A tanulmány vitathatatlanul pillanatképeket ad néhány szegregált telep életéből. Az egyes, önkényesen kiválasztott pillanatokból összevágott "film" azonban nem feltétlenül dokumentarista alkotás, sokkal inkább a fikció, sőt a horror műfajába illik - írta közleményében az országgyűlési biztos.

Kállai Ernő úgy véli: megfelelő ismeretekkel, a körülmények gondos mérlegelésével és szilárd szakmai tudással bármilyen szociológiai kutatásnak lehet létjogosultsága, sőt, a megbízható, magas színvonalú kutatások minden gyakorlati intézkedés kidolgozásának előfeltételei, ugyanakkor ez az anyag nem segít azoknak a döntéshozóknak, döntés-előkészítőknek sem, akik az integráció, a telepfelszámolás ismét meghirdetett programjával foglalkoznak.

Kállai Ernő aláhúzta: nagy szükség van e témában kutatásokra, de a hozzá nem értő kutatói munka káros, és az ilyen témájú kutatás, főként a jelenlegi társadalmi légkörben sokkal nagyobb módszertani megalapozást igényel. Véleménye szerint minőségi kontroll nélkül publikálni tilos és veszélyes, függetlenül a szerző jó szándékától, naivitásától, netán segíteni akarásától. Solt Ágnes uniós támogatással készített kutatását, amely Élet a reményen túl címmel publikált, Fleck Gábor szociológus, Szuhay Péter antropológus és a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet is sztereotipnak, szakmaiatlannak nevezte.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt