2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sefcovic: az állítólagos romaellenes kijelentése nem tükrözi tényleges nézeteit
2010. 01. 18. 00:00

Néppárti EP-képviselők szerdán emlékeztettek Sefcovicnak arra a 2005 januárjában egy brüsszeli értekezleten elhangzott szavaira, miszerint a romák élősködnek a szlovák jóléti rendszeren.

Néppárti EP-képviselők - Szájer József és Járóka Lívia - szerdán emlékeztettek Sefcovicnak arra a 2005 januárjában egy brüsszeli értekezleten elhangzott szavaira, miszerint a romák élősködnek a szlovák jóléti rendszeren. Joseph Daul, a jobbközép néppárti EP-frakció francia vezetője szerint ez olyannyira elfogadhatatlan kijelentés, hogy a hétfői meghallgatáson foglalkozni kell vele.

Ez meg is történt: Ínigo Méndez De Vigo spanyol néppárti EP-képviselő vetette fel a témát. Sefcovic azt válaszolta: nem emlékszik arra, hogy ilyet mondott volna, és szerinte szavait kiragadták a szövegösszefüggésből. Bocsánatot kér azonban, ha bárkit akaratlanul megbántott - tette hozzá. A romintegráció hívének mondta magát, elítélt mindenfajta kirekesztést, és hangsúlyozta: eddigi tevékenysége során jó kapcsolatokat épített ki roma civil szervezetekkel, a romák társadalmi helyzetének javításán dolgozott, és erre törekszik a jövőben is.

Az MTI birtokába jutott hétfőn az Európai Roma Információs Hivatal (ERIO) vezetőjének, Ivan Ivanovnak az EP-képviselőkhöz intézett levele, amelyben Ivanov méltatta Sefcovic személyes elkötelezettségét a romák társadalmi befogadása ügyében, közreműködését ilyen célú operatív programok megalkotásában.

A volt szlovák EU-nagykövetet - aki jelenleg az oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős európai biztosként tevékenykedik - az unión belüli intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős bizottsági alelnöknek szánja José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Maros Sefcovic 1966-ban született. Közgazdaságtant, nemzetközi kapcsolatokat és jogot tanult, majd 1990-ben kezdett dolgozni a pozsonyi külügyminisztériumban.